Tavaszi töltött csirke

  • 25.08.2010.
  • 4

Minden tél végén már úgy várjuk a tavaszt. A tavasszal együtt az egészséges táplálkozás is előbukkan. Márpedig a sütőben sült töltött csirke igazán finom, tápláló és egészséges.

Összetevők

  • 1,5 kg csirke
  • 1 kg tisztított újburgonya
  • 0,5 dl rizs
  • 25 dkg fagyasztott vegyes zöldség kocka (zöldborsó, kukorica, karfiol, kelbimbó)
  • 1/2 dl olaj
  • 1 tojás
  • 2 ek. Vegeta
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. 1.
    Aa csirkét megtisztítom és kívül-belül kiöblítem. A rizst megmosom, leszűröm, majd annyi vízben, amennyi jól ellepi, 1 evőkanál olajjal és 1 evőkanál Vegetával félpuhára párolom (vagyis addig, amíg az összes levét beszívja).
  2. 2.
    A még fagyos zöldséget a kihűlt rizshez keverem, hozzáadom a felvert tojást és a vágott zöldpetrezselymet.
  3. 3.
    A keverékkel megtöltöm a csirke hasát. Vegetával bedörzsölöm a bőrét, és egy jó nagy tepsibe teszem. Aláöntök egy pohárka vizet és lefedem.
  4. 4.
    Előmelegített, forró sütőbe tolom. Körülbelül 40 percig párolom. Ezután apró, tisztított burgonyát (lehetőség szerint újburgonyát) teszek a csirke köré és meghintem Vegetával.
  5. 5.
    A burgonya a fűszeres lében és a gőzökben a csirkével együtt kb. 25 perc alatt megpuhul.
  6. 6.
    A sütés utolsó 10 perce előtt a fedőt leveszem, hogy a csirke és a burgonya is megpirulhasson. Tálaláskor a csirkét négybe vágom, és köré halmozom a burgonyát. Uborkasalátával vagy kovászos uborkával kínálom.