Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

A Duna hullámai

  • 22.02.2005.
  • Közepes
  • 90 min

Ez a nem mindennapi édesség a nevével idézi Strauss Kék Duna keringőjét. Reméljük, hogy ennek a “édes táncnak” az elkészítése és az elfogyasztása is sok örömöt szerez majd.

Összetevők

  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 16 dkg búzafinomliszt
  • 16 dkg búzarétesliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek. kakaópor
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 50 dkg magozott meggybefőtt (vagy friss magozott meggy)
  • A krémhez:
  • 7,5 dl tej
  • 2 zacskó vaníliapuding
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 ek. porcukor
  • A tetejére:
  • 20 dkg bevonó csokoládé

Elkészítés

  1. 1.
    A vajat és a cukrot habosra keverjük, a tojássárgáját és a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk. A végén a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk.
  2. 2.
    A massza felét kivajazott tepsibe (35×22 cm) öntjük, a maradék masszához pedig a kakaóport és fahéjat hozzákeverjük, majd a tepsiben lévő tészta tetejére csorgatjuk, és elsimítjuk rajta. A leszűrt, jól lecsöpögtetett meggyet rászórjuk, és 180 ºC-on kb. 35 percig sütjük.
  3. 3.
    Közben a krémhez a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet pedig felforraljuk.
  4. 4.
    A cukros-tojásos pudingot kevergetve belecsorgatjuk, rövid ideig főzzük, majd a tűzről lehúzva kissé kihűlni hagyjuk. A két evőkanálnyi porcukorral habosra kevert vajat hozzáadjuk.
  5. 5.
    A kihűlt krémet a kihűlt piskótára simítjuk, és a felolvasztott és langyosra hűlt csokoládé bevonóval megkoronázzuk a művünket.

Tálalás

Asüteményt kockákra vagy rombusz alakúra vágjuk, majd tejszínhabbal kínáljuk.

Tanács

Amikor érik a meggy, a meggybefőtt helyett friss gyümölcsöt használjunk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 253 / 1.058 - -
Szénhidrát g 16,65 - -
élelmi rost g 1,03 - -
Fehérje g 4,24 - -
g 0,45 0 0
A vitamin μg 743,39 19 15
D vitamin μg 24,26 12 12
C vitamin mg 1,86 2 2
Niacin mg 1,49 11 7
Kálium mg 161,06 4 4
Kalcium mg 84,71 8 8
Foszfor mg 132,59 17 17

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)