Ajvárral töltött csirkemellfilé

  • 08.05.2014.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

Ha kipróbálja ezt az új receptet, garantáltan nem fog csalódni: szaftos csirkejava, kiegyensúlyozott ízvilág és látványos tálalás lesz az eredmény!

Összetevők

  • 4 fél, egyenként kb. 15 dkg-os csirkemellfilé
  • kb. 1 csapott evőkanál Vegeta ételízesítő por
  • 5 dkg finomliszt vagy rétesliszt
  • 0,5 dl olaj
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 Vegeta tyúkhúsleveskocka
  • 1 dl zsíros tejszín
  • a töltelékhez:
  • 4 evőkanál Podravka csemege ajvár (fűszeres paprikakrém)
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 2-3 újhagyma
  • 1 kiskanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A fél csirkemelleket egy éles, vékony pengéjű késsel lapjában fölszúrjuk. A mélyedést ujjal kissé kimélyítjük, hogy legyen helye a tölteléknek. Az így előkészített húsokat a Vegetával körös-körül bedörzsöljük.
  2. 2.
    A töltelékhez az ajvárt a zsemlemorzsával és a tojással összedolgozzuk. Az újhagymát durvára vágjuk, felét a petrezselyemmel együtt az ajvárhoz keverjük.
  3. 3.
    Nyomózsákba teszünk egy kb. 1 centi átmérőjű sima csövet. A paprikás masszát a zsákba kanalazzuk, majd a mellfilék üregébe nyomjuk. Végeiket hústűvel lezárjuk, nehogy a töltelék sütés közben kifolyjon belőle.
  4. 4.
    Egyenként a lisztbe forgatjuk, majd egy magas peremű serpenyőben, az olajon oldalanként 1-2 perc alatt megpirítjuk, azaz elősütjük. A borral és kb. 1,5 deci vízzel fölöntjük, a leveskockát belemorzsoljuk. Kis lángon 10 percig pároljuk.
  5. 5.
    A tejszínt a csirkemellhez öntjük, az újhagyma másik felét beleszórjuk, pár percig forraljuk, ezalatt a leve kissé besűrűsödik. A töltött csirkemellet, miután a hústűt kihúztuk belőle, vastagabb szeletekre vágjuk és burgonyagaluskával (gnocchi) tálaljuk.

Tálalás

Gnocchi helyett tálalhatjuk sajtos burgonyapürével is. Ehhez finom, sűrű burgonyapürét főzünk, amit nagyobb fagylaltoskanállal vagy kisebb merőkanállal egy kikent tepsire szaggatunk. Reszelt sajttal megszórjuk, amit forró sütőben ráolvasztunk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 768 / 3.210 - -
Zsír g 53,61 - -
- Telített zsírsavak g 1,46 - -
Szénhidrát g 22,55 - -
élelmi rost g 265,23 - -
Fehérje g 46,15 - -
g 3,88 0 0
A vitamin μg 1.185,09 30 24
D vitamin μg 71,99 36 36
Niacin mg 25,36 181 127
Pantoténsav mg 2,04 29 29
Kálium mg 678,62 18 18
Kalcium mg 331,19 33 33
Foszfor mg 549,29 69 69

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)