Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Amarettós szilvásgombóc

  • 15.06.2006.
  • Közepes
  • 60 min

A szilvás gombóc minden házi konyha menüjében rendszeresen felbukkan. Ha a kékszilvát sárgabarackkal vagy piros szilvával helyettesítjük, újabb csábítás vár ránk. Ezek a gombócok nagyon ízletesek, és egyúttal pénztárcakímélők is.

Összetevők

  • 50 dkg friss túró
  • 25 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • 2 ek. porcukor
  • 3 ek. amaretto likőr
  • 8 szilva
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg darált mák
  • A sütéshez:
  • vaj
  • A megszóráshoz:
  • porcukor

Elkészítés

  1. 1.
    A friss túró felét villával jól áttörjük. A lisztet, az áttört és a maradék túrót deszkára szórjuk, és összemorzsoljuk. A hideg vajszeletekkel, a vaníliás cukorral, a sóval, a reszelt citromhéjjal meg a tojással gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, hengerré formázzuk, és tiszta konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
  2. 2.
    A porcukrot egy kevés amaretto likőrrel kikeverjük. A megmosott, leszárogatott szilvát kettévágjuk, magját kiemeljük, a helyére pedig egy mokkáskanálnyi amarettós cukrot rejtünk.
  3. 3.
    A tésztát két centis szeletekre vágjuk, a szeleteket lisztes tenyérrel kissé kilapítjuk, a szilvát ráültetjük, és gombócot formázunk belőle. Lobogva forró, sós vízbe rakosgatjuk, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
  4. 4.
    Időközben serpenyőben, a vajon a zsemlemorzsát kevergetve világosra pirítjuk, hozzáadjuk a darált mákot, és kevergetve átmelegítjük. Ne pirítsuk, mert megkeseredik!
  5. 5.
    A gombócokat kiszedjük, leszűrjük, és a mákos zsemlemorzsában meghempergetjük.

Tálalás

A gombócot tányérra tesszük, és megszórjuk a porcukorral.

Tanács

Ezt az ízletes gombócot mákkal vagy szilvalekvárral (amelyet előzőleg egy kevés tejjel vagy vízzel felhígítottunk, majd felmelegítettünk) is feltálalhatjuk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 217 / 907 - -
Zsír g 9,01 - -
Szénhidrát g 25,66 - -
élelmi rost g 1,22 - -
Fehérje g 9,32 - -
g 0,76 0 0
A vitamin μg 287,34 7 6
D vitamin μg 8,22 4 4
C vitamin mg 1,96 3 2
Niacin mg 3,08 22 15
Kálium mg 130,80 4 4
Kalcium mg 102,77 10 10
Foszfor mg 128,00 16 16

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)