Argentin csirke

  • 12.09.2007.
  • Közepes
  • 4
  • 90 min

Sok zöldséggel, kókusztejjel és mustárral lesz hamisítatlanul argentin az aromája, amit egy kísérőnek kínált igazi argentin fehérbor tehet még tökéletesebbé.

Összetevők

  • kb. 4 evőkanál olaj a sütéshez
  • 4 nagy (egyenként kb. 25 dkg) csirkecomb
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 dl víz
  • 1/2 teáskanál
  • 2 evőkanál Vegeta
  • 7 dkg szárzeller (halványzeller)
  • 8 dkg sárgarépa
  • 25 dkg póréhagyma
  • 1 kisebb (15-20 dkg) zsenge zellergumó
  • a mártáshoz:
  • 4 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 4 dl kókusztej
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál tárkonyos mustár
  • 1/2 teáskanál almaecet

Elkészítés

  1. 1.
    Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a combokat egyesével vagy kettesével, ahogy beleférnek, körös-körül fehéredésig sütjük rajta. Átrakjuk egy tűzálló tálba.
  2. 2.
    Az olvasztott vajat a citromlével, a vízzel, a sóval és a Vegetával összekeverjük, az elősütött combokra öntjük és alaposan bele is dörzsöljük.
  3. 3.
    Az összes zöldséget megtisztítjuk, a pórét félcenti vastagon fölszeleteljük, akárcsak a szárzellert. A répát és a zellergumót 1 centis kockákra vágjuk. Mindezeket összekeverjük és a combok között szétterítjük. Lefedjük, kb. 200 °C-os sütőben 1 órán át sütjük.
  4. 4.
    Amíg a hús sül, megfőzzük hozzá a mártást. A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet kevergetve megforrósítjuk rajta, de vigyázzunk, kissé se piruljon meg.
  5. 5.
    Hozzáöntjük a kókusztejet, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral, a tárkonyos mustárral és az almaecettel ízesítjük.
  6. 6.
    Kevergetve kb. 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.

Tálalás

Minden tányérra rakunk egy sült csirkecombot és ráhalmozzuk a vele sült zöldséget. Az ízes mustáros mártást rákanalazzuk. Párolt rizs illik köretnek hozzá.

Kis titok

A mártást külön tálkában is tálalhatjuk, hátha valaki nem szereti.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 2089 / 8.732 - -
Zsír g 219,11 - -
Szénhidrát g 20,61 - -
élelmi rost g 3,39 - -
Fehérje g 13,79 - -
g 3,70 0 0
A vitamin μg 7.591,65 190 152
D vitamin μg 11,56 6 6
E vitamin mg 21,38 97 97
C vitamin mg 16,98 23 19
Kálium mg 631,19 17 17
Kalcium mg 96,22 10 10
Foszfor mg 290,95 36 36

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)