Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Árpa-babfőzelék

  • 21.01.2005.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 50 min

A hagyományos horvát konyha kiadós étele, a bab és az árpa bölcs ötvözete. Ez a gazdag, sűrű, téli leves a hideg napokon főételként szolgálhat. Ha egy kanálnyi köménymagot adunk hozzá, meggátoljuk az ördögi bab “plusz hatását”.

Összetevők 4 – 6 

  • 2 nagy fej hagyma
  • 5 dkg húsos szalonna (bacon)
  • 2-3 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 tk. köménymag
  • 40 dkg főtt árpa
  • 40 dkg főtt bab
  • 2 tk. étkezési keményítő
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A felaprított hagymát és a kockákra vágott szalonnát fazékban az olajon megpirítjuk.
  2. 2.
    A tűzről lehúzzuk, 2 deci forró vizet hozzáöntünk, majd lassú tűzön 15 percig pároljuk.
  3. 3.
    A babérlevelet, a Vegetát, a köménymagot, a főtt árpát és babot beleszórjuk, kb. 1, 2 liter forró vízzel fölöntjük, és még 10 percig főzzük.
  4. 4.
    A főzés vége felé a keményítővel simára kevert tejfölt belecsorgatjuk, és a pirospaprikával megszórjuk. Az ételt szükség szerint kissé megsózzuk.

Tálalás

Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és pirítóssal tálaljuk.

Tanács

Szükség szerint a főzeléket hígíthatjuk még egy kevés vízzel. Ha állni hagyjuk, az árpa megduzzad.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: a főzeléket a 3. lépésig elkészítjük. Hagyjuk kihűlni, majd adagokba rendezve fedővel rendelkező műanyag edényekbe vagy zacskókba tesszük, és lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: az edényt vagy zacskót forró vízbe merítjük, hogy a főzelék elváljon az edény faláról. Ezután az edényből kivéve lábasba tesszük és egy kevés vízzel, lassú tűzön addig melegítjük, amíg felolvad. Ha szükséges hígítjuk egy kevés forró vízzel, és a 4. lépés szerint járunk el.
Fagyasztóban: legfeljebb 3 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 297 / 1.241 - -
Zsír g 17,66 - -
Szénhidrát g 30,09 - -
élelmi rost g 5,36 - -
Fehérje g 6,57 - -
g 3,57 0 0
A vitamin μg 447,57 11 9
D vitamin μg 12,78 6 6
E vitamin mg 4,08 19 19
C vitamin mg 9,27 12 10
Kálium mg 292,53 8 8
Kalcium mg 82,31 8 8
Foszfor mg 124,33 16 16

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)