Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Árpakása füstölt hússal (ricset)

  • 15.02.2005.
  • Közepes
  • 4
  • 80 min

Az árpakása kedvelői legalább annyira ritkák, mint azok, akik a makrobiotikus étrendet a kitűnő ízek miatt választották. Ennek ellenére adjunk még egy esélyt ennek az ételnek ezúttal tarjával, zöldségfőzelék formában. Reméljük, ezúttal valóban ízleni fog!

Összetevők

  • 20 dkg árpagyöngy
  • 10 dkg bab
  • 30 dkg füstölt tarja (vagy borda)
  • 0,5 dl olaj
  • 1 fej kis hagyma
  • 15 dkg gyökeres zöldség (sárgarépa, zellergumó, petrezselyemgyökér)
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 ek. felaprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    Az árpagyöngyöt és a babot 1 nappal korábban vízbe áztatjuk, majd külön edényben megfőzzük. Ezt tesszük a füstölt hússal is.
  2. 2.
    Lábasban forró olajon a megtisztított, finomra aprított hagymát, a felkockázott zöldséget, néhány percig kevergetve pirítjuk, majd egy kevés vizet aláöntve kb. 10 percig pároljuk.
  3. 3.
    Ezután a meghámozott, kockákra vágott burgonyát is beleszórjuk, a babérlevelet beledobjuk, és addig pároljuk, amíg a zöldség megpuhul.
  4. 4.
    A leszűrt babot és az árpagyöngyöt, a Vegetát meg a füstölt tarját főzőlevével együtt hozzáadjuk.
  5. 5.
    Szükség szerint még annyi vizet öntünk bele, amennyi a hozzávalókat ellepi, és félig lefedve további 10 percig főzzük.

Tálalás

Megszórjuk petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Tanács

Pikánsabb lesz, ha tálalás előtt az ételhez adunk 2-3 evőkanálnyi almaecetet. Ha szükséges, a végén megsózhatjuk, de óvatosan, mert a füstölt hús főzőleve valószínűleg elég sóssá teszi.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: az ételt hagyjuk kihűlni, majd a húsból eltávolítjuk a csontot és kisebb darabokra vágjuk. Ezután adagokra osztjuk, és fagyasztásra alkalmas edényekbe vagy fagyasztó-zacskókba rendezve mélyhűtőbe tesszük.
Kiolvasztás: az edényt vagy zacskót forró vízbe mártjuk, hogy az étel kicsússzon belőle. Lábasban, egy kevés vizet aláöntve lassú tűzön melegítjük, amíg felolvad. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.
Fagyasztóban: legfeljebb 3 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 532 / 2.224 - -
Zsír g 28,00 - -
Szénhidrát g 48,00 - -
élelmi rost g 10,00 - -
Fehérje g 21,00 - -
g 6,59 0 0
A vitamin μg 5.010,00 125 100
D vitamin μg 9,00 5 5
C vitamin mg 9,00 12 10
Kálium mg 613,00 17 17
Foszfor mg 323,00 40 40
Magnézium mg 70,00 23 18

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)