Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Aszalt szilvás szűzpecsenye

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 45 min

Az alkoholos italokkal készülő ételek kitűnő ízekkel örvendeztetik meg az ínyenceket. Ez vonatkozik erre a horvát ételkülönlegességre is, mely egy észak-horvátországi régióból, Zagorjéből származik, és különleges zamatát a szilva és egy kevés szilvapálinka adja meg.

Összetevők

  • 2 kisebb sertés szűzpecsenye (kb. 80 dkg)
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 4 ek. olaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 ek. szilvapálinka
  • őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A húst megmossuk, megtöröljük, majd a húst teljes hosszában éles késsel bevágjuk, és a nyílást ujjainkkal kissé kitágítjuk.
  2. 2.
    Az aszalt szilvát megmossuk, és 10 percre langyos vízbe áztatjuk. Ha nem magozott szilvával dolgozunk, a magokat eltávolítjuk, és helyükre egy mogyorónyi hideg vajat teszünk. A szilvákat a hús nyílásába sorakoztatjuk, és hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük, hogy sütéskor a szilvák nehogy kipotyogjanak belőle.
  3. 3.
    A húst köröskörül kissé megsózzuk, megborsozzuk, és lábasban, vagy mélyebb serpenyőben egy kevés forró olajon minden oldalán hirtelen megsütjük. A maradék szilvát vékony csíkokra vágjuk, és a Vegetával együtt a húsra szórjuk. Közepes lángon egy kevés meleg vízzel és a borral felöntve addig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  4. 4.
    Ha a hús puha, a lábasból kiemeljük, és melegen tartjuk. Levéhez a tejfölt és a tejszínt, és a szilvapálinkát hozzáöntjük, kevergetve egyet forralunk rajta.

Tálalás

A fogpiszkálót eltávolítjuk, a húst felszeleteljük, melegített tányérra rendezzük, a mártással leöntjük, és finomra vágott, friss petrezselyemmel meghintjük. Köretként házi készítésű tésztát vagy rizst adjunk mellé.

Tanács

Tarjából és sertéscombból is nagyon finom.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 514 / 2.149 - -
Zsír g 30,53 - -
Szénhidrát g 24,53 - -
élelmi rost g 2,65 - -
Fehérje g 30,31 - -
g 1,12 0 0
A vitamin μg 1.142,84 29 23
D vitamin μg 36,47 18 18
E vitamin mg 8,72 40 40
Niacin mg 12,95 92 65
Kálium mg 842,92 23 23
Kalcium mg 76,93 8 8
Foszfor mg 371,07 46 46

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)