Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Báránygulyás

  • 15.06.2006.
  • Közepes
  • 6
  • 90 min

Ennek a gulyásnak a különlegessége természetesen a bárányhúsban rejlik. Mindenféleképpen érdemes megkóstolni, mert azoknak is ízleni fog, akik a markánsabb birkagulyást nem kedvelik.

Összetevők

  • 1 kg báránycomb (csont nélkül számítva)
  • 0,5 dl olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 40 dkg meghámozott paradicsom
  • 1 dl 100%-os paradicsomlé
  • 3 tk. étkezési keményítő
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, a megmosott bárányhúst felkockázzuk, a paprikát kicsumázzuk és feldaraboljuk. Forró olajon, serpenyőben, kevergetve a bárányhúst, kissé megpirítjuk, a hagymát és a paprikát rászórjuk, és kb.5 percig együtt pároljuk.
  2. 2.
    A Vegetát, a meghámozott felaprított paradicsomot és a paradicsomlét hozzáadjuk, és közepes hőmérsékleten, néha megkeverve addig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  3. 3.
    A hideg vízzel simára kevert keményítőt belekeverjük, 3 deci vízzel felöntjük, hogy a gulyás megfelelő sűrűségű legyen. Egyet forralunk rajta.

Tálalás

A báránygulyást megszórjuk a felaprított petrezselyemmel. Az ételt forrón, főtt burgonyával tálaljuk.

Tanács

A bárányhúst borjúhússal helyettesíthetjük.

Kis titok

A sós vízben megfőzött burgonyakockákat a főzés vége felé a gulyáshoz keverhetjük, úgy is nagyon finom.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: a gulyást hagyjuk kihűlni, kisebb adagokra osszuk, becsomagoljuk, és lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk, majd kevés vízzel közepes hőmérsékleten fokozatosan felmelegítjük.
Fagyasztóban legfeljebb 2-3 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 530 / 2.215 - -
Zsír g 27,79 - -
Szénhidrát g 7,38 - -
élelmi rost g 1,50 - -
Fehérje g 43,66 - -
g 3,20 0 0
A vitamin μg 595,00 15 12
D vitamin μg 21,50 11 11
C vitamin mg 36,50 49 41
Niacin mg 20,06 143 100
Kálium mg 742,59 20 20
Foszfor mg 344,92 43 43
Magnézium mg 51,75 17 13

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)