Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Bárányrolád burgonyával

  • 09.06.2006.
  • Nehéz
  • 4
  • 130 min

Habár ennek az ételnek az elkészítése sok időt és gyakorlatot igényel, a gasztronómiai élmény kárpótol majd az erőfeszítésekért.

Összetevők

  • 1 báránylapocka bordával
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 ág friss kakukkfű (vagy 1 ek. szárított)
  • 1 dl olaj
  • 3 kisebb fej hagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • ¼ zellergumó
  • őrölt bors
  • 1 ek. Vegeta
  • A körethez:
  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt bors
  • 3 dkg vaj
  • 3,5 dl főzőtejszín
  • 1 tk. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, szárazra törölt húst a csontokról óvatosan, lefejtjük úgy, hogy egy darabban maradjon. A Vegetával a zúzott fokhagymával meg a kakukkfűvel bedörzsöljük. Felgöngyöljük, és konyhai cérnával összekötözzük.
  2. 2.
    A kivett csontot megsózzuk, megborsozzuk és leöntjük fél deci olajjal. Előmelegített sütőben 200 ºC-on kb. 30 percig sütjük.
  3. 3.
    A zöldséget megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
  4. 4.
    Lábasban, a maradék olajon a húsrolád minden oldalát hirtelen megpirítjuk. A zöldséget hozzáadjuk, és egy liter vízzel felöntjük. A sült csontokat is mellérakjuk, és 1, 5 órán át főzzük, amíg a hús megpuhul.
  5. 5.
    A főtt húst vágódeszkára téve a cérnát eltávolítjuk róla, a mártást pedig leszűrjük.
  6. 6.
    A burgonyát és a sárgarépát megmossuk, meghámozzuk. A burgonyát vékony szeletekre, a sárgarépát pedig káposztareszelőn hosszú szálasra reszeljük. A burgonyát kissé megsózzuk, a Vegetával, a borssal és a reszelt szerecsendióval megszórjuk.
  7. 7.
    Tűzálló tálat vajjal kikenünk, és az alját a burgonya egyharmadával beterítjük. Erre a sárgarépa fele kerül, amire a felszeletelt fokhagyma felét rászórjuk. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart, végül burgonyával fejezzük be.
  8. 8.
    A főzőtejszínnel meglocsoljuk, sütőpapírral letakarjuk, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Tálalás

A bárányroládot felszeleteljük, a mártással meglocsoljuk, és a sült burgonyával és répával körítve adjuk asztalra.

Tanács

A báránylapocka helyett birka- vagy borjúhúst is használhatunk.

Kis titok

A sült csontok különleges ízt adnak ennek az ételnek.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1243 / 5.196 - -
Zsír g 78,71 - -
Szénhidrát g 68,41 - -
élelmi rost g 8,47 - -
Fehérje g 64,98 - -
g 0,82 0 0
A vitamin μg 19.477,50 487 390
D vitamin μg 67,38 34 34
C vitamin mg 40,10 53 45
Niacin mg 32,52 232 163
Kálium mg 1.988,22 54 54
Kalcium mg 185,53 19 19
Foszfor mg 689,63 86 86

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)