Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Bécsi szalvétagombóc

  • 05.12.2003.
  • Közepes
  • 4
  • 50 min

Branko Ognjenović, horvát szakács rengeteg nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Európa- szerte vendégeskedett a Vegeta-konyha műsoraiban, és ekkor ismerkedett meg egy tradicionális bécsi ételkülönlegességgel. Mesterien tálalta fel karajjal és laskagomba mártással.

Összetevők

  • 30 dkg fehérkenyér
  • 3 dkg vaj
  • 2 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 tk. Vegeta
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió
  • 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A kenyeret kis kockákra vágjuk, és a forró vajon egy serpenyőben kevergetve aranysárgára pirítjuk. Egy másik serpenyőben a lehéjazott, finomra aprított hagymát a felkockázott, kissé kiolvasztott szalonnával együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a kenyerkockákat.
  2. 2.
    A tojásokat a tejjel, a liszttel és a Vegetával jól felverjük, és folyamatos kevergetés közben a kenyérkockákra csorgatjuk. Amíg folyékony, sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval meghintjük. Amikor már krémesen kocsonyás, a finomra aprított petrezselymet is beleforgatjuk, a tűzről lehúzzuk, és 15 percig állni hagyjuk.
  3. 3.
    A langyosra hűlt masszát lazán megkeverjük és alufólia segítségével egy tömzsi rudat formázunk belőle. Egy makulátlanul tiszta (lehetőleg új), zsemlemorzsával megszórt konyharuhába óvatosan becsvarjuk, két végét szorosan megkötözzük, és lobogva forró, sós vízbe eresztve kb. 25 percig főzzük. Alufóliába csomagolva is megfőzhetjük.
  4. 4.
    A vízből a kivesszük, néhány percig állni hagyjuk, majd kibontjuk, és éles késsel 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
  5. 5.
    Rúd helyett vizes tenyérrel gombócokat is formázhatunk a masszából. Ekkor a gombócokat a forrásban lévő, sós vízbe rakosgatjuk, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.

Tálalás

Ezt a köretet különféle pikáns mártásos húsokhoz, vadashoz és zöldségek mellé is tálalhatjuk.

Tanács

Ha netán maradna a szalvétagombóc-szeletekből másnapra ajánlunk egy új fogást belőle: a szeleteket egy serpenyőbe sorakoztatjuk, a tejföllel és aprított petrezselyemmel felvert tojással leöntjük, és lassú tűzön addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. Salátával tálaljuk. Kb. 10 perc alatt alacsony hőfokon sütőben is megsüthetjük.

Kis titok

Nedvesítsük be a konyharuhát vagy szalvétát, melyben a rudat főzzük, mert így a massza jobban formázható, az textil pedig szorosabbra csomózható és könnyebben kinyitható a végén.

Értesítés

Lefagyasztható:
Lefagyasztás: a megfőtt rudat kibontjuk, megvárjuk míg kihűl, majd alufóliába átcsomagolva lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: szobahőmérsékleten, kb. 2 órán át állni hagyjuk, majd felszeleteljük, és mikrohullámú sütőben egy konyhai papírtörlővel letakarva (nehogy kiszáradjon) vagy vízgőz fölött átforrósítjuk.
Fagyasztóban: legfeljebb 2 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 403 / 1.685 - -
Zsír g 18,00 - -
Szénhidrát g 42,00 - -
élelmi rost g 2,00 - -
Fehérje g 16,00 - -
g 1,92 0 0
A vitamin μg 565,00 14 11
D vitamin μg 51,00 26 26
C vitamin mg 3,00 4 3
Niacin mg 5,00 36 25
Kálium mg 292,00 8 8
Kalcium mg 168,00 17 17
Foszfor mg 244,00 31 31

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)