Elkészítés
-
1.
A kenyeret kis kockákra vágjuk, és a forró vajon egy serpenyőben kevergetve aranysárgára pirítjuk. Egy másik serpenyőben a lehéjazott, finomra aprított hagymát a felkockázott, kissé kiolvasztott szalonnával együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a kenyerkockákat.
-
2.
A tojásokat a tejjel, a liszttel és a Vegetával jól felverjük, és folyamatos kevergetés közben a kenyérkockákra csorgatjuk. Amíg folyékony, sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval meghintjük. Amikor már krémesen kocsonyás, a finomra aprított petrezselymet is beleforgatjuk, a tűzről lehúzzuk, és 15 percig állni hagyjuk.
-
3.
A langyosra hűlt masszát lazán megkeverjük és alufólia segítségével egy tömzsi rudat formázunk belőle. Egy makulátlanul tiszta (lehetőleg új), zsemlemorzsával megszórt konyharuhába óvatosan becsvarjuk, két végét szorosan megkötözzük, és lobogva forró, sós vízbe eresztve kb. 25 percig főzzük. Alufóliába csomagolva is megfőzhetjük.
-
4.
A vízből a kivesszük, néhány percig állni hagyjuk, majd kibontjuk, és éles késsel 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
-
5.
Rúd helyett vizes tenyérrel gombócokat is formázhatunk a masszából. Ekkor a gombócokat a forrásban lévő, sós vízbe rakosgatjuk, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
Tálalás
Ezt a köretet különféle pikáns mártásos húsokhoz, vadashoz és zöldségek mellé is tálalhatjuk.
Tanács
Ha netán maradna a szalvétagombóc-szeletekből másnapra ajánlunk egy új fogást belőle: a szeleteket egy serpenyőbe sorakoztatjuk, a tejföllel és aprított petrezselyemmel felvert tojással leöntjük, és lassú tűzön addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. Salátával tálaljuk. Kb. 10 perc alatt alacsony hőfokon sütőben is megsüthetjük.
Kis titok
Nedvesítsük be a konyharuhát vagy szalvétát, melyben a rudat főzzük, mert így a massza jobban formázható, az textil pedig szorosabbra csomózható és könnyebben kinyitható a végén.
Értesítés
Lefagyasztható:
Lefagyasztás: a megfőtt rudat kibontjuk, megvárjuk míg kihűl, majd alufóliába átcsomagolva lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: szobahőmérsékleten, kb. 2 órán át állni hagyjuk, majd felszeleteljük, és mikrohullámú sütőben egy konyhai papírtörlővel letakarva (nehogy kiszáradjon) vagy vízgőz fölött átforrósítjuk.
Fagyasztóban: legfeljebb 2 hónapig tárolható.