Borjúmáj velencei módra

  • 09.10.2006.
  • Könnyű
  • 4
  • 25 min

Ennek a receptnek a gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, és túlélt minden divatot, trendet. Tekintettel arra, hogy az ókori konyhai kísérletezések eredményezték a mai mediterrán konyhát, ez az étel ma is kielégíti az erre irányuló mai igényeket.

Összetevők

  • 40 dkg hagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem
  • 50 dkg borjúmáj
  • 2 tk. Vegeta
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. 1.
    A hagymát felszeleteljük, és serpenyőbe, a forró olívaolaj és vaj keverékére dobva, kevergetve megfonnyasztjuk.
  2. 2.
    A babérlevelet meg a petrezselymet rászórjuk, és lefedve 10 percig pároljuk.
  3. 3.
    A megmosott, szárazra törölt májat vékonyra felszeleteljük, a hagymához adjuk, a Vegetával meghintjük, és egy kevés vízzel felöntjük. Lefedve, maximum 5 percig pároljuk.

Tálalás

A borjúmájat megborsozzuk és főtt puliszkával tálaljuk fel.

Tanács

A borjúmájat az elkészítés előtt finoman belisztezhetjük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 279 / 1.166 - -
Zsír g 17,30 - -
Szénhidrát g 9,19 - -
élelmi rost g 2,04 - -
Fehérje g 21,68 - -
g 2,87 0 0
A vitamin μg 203,08 5 4
D vitamin μg 17,80 9 9
C vitamin mg 56,39 75 63
Niacin mg 8,19 58 41
Kálium mg 515,19 14 14
Kalcium mg 34,86 3 3
Foszfor mg 396,02 50 50

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)