Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Borjúpörkölt

  • 13.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 120 min

Ez az a klasszikus magyar étel, amely a legjobb eséllyel veszi fel a népszerűségi versenyt a paprikással és a gulyással. Bármelyikünk lenne is a győztes, mi, ínyencek csak nyerhetünk vele!

Összetevők

  • 60 dkg borjúszegy vagy oldalas
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 5 dkg zellergumó
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek. reszelt citromhéj
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 dl tejföl
  • A burgonyapüréhez:
  • 1 kg burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. Vegeta
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 ek. apróra vágott metélőhagyma

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott borjúhúst 2×2 centis kockákra vágjuk, a megtisztított zellert és a petrezselyemgyökeret lereszeljük.
  2. 2.
    Serpenyőben, megforrósított olajon a zellert és a petrezselyemgyökeret kevergetve néhány percig pároljuk, majd 1 deci vízzel felöntjük..
  3. 3.
    A borjúhúst, a reszelt citromhéjat, és a Vegetát hozzáadjuk, majd ha felforrt, a paradicsompürét is belekeverjük. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A főzés vége felé a tejfölt simára keverjük benne, de ezzel már nem forraljuk tovább.
  4. 4.
    A burgonyapüréhez serpenyőben, a fele vajon a megtisztított, felszeletelt fokhagymát kevergetve néhány percig pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel. A Vegetával meghintjük, és addig pároljuk, amíg a fokhagyma megpuhul.
  5. 5.
    A meghámozott, megmosott és kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a maradék vajjal együtt áttörjük.
  6. 6.
    A fokhagymát a tejszínnel kissé beforraljuk, majd a felaprított metélőhagymával együtt a burgonyához adjuk, és botmixerrel simára dolgozzuk.

Tálalás

A fokhagymás burgonyapürét habzsákkal is formázhatjuk, majd a borjúpörkölt köreteként kínáljuk.

Tanács

A borjúszegy helyett borjúcombot is használhatunk, a burgonyapürét pedig tésztával is helyettesíthetjük.

Kis titok

A reszelt zeller és petrezselyemgyökér ízletesebbé és laktatóbbá teszi az ételt.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: a 3. lépésig elkészítjük, de a tejfölt nem adjuk az ételhez. Amikor a hús félig puha, hagyjuk kihűlni és a szaftjával együtt dobozokba adagolva lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: a pörköltet egy éjszakára a hűtő normál rekeszében hagyjuk felengedni. Lábasba töltjük, és mérsékelt tűzön felforrósítjuk. Szükség szerint egy kevés vizet önthetünk alá. Miután a hús megpuhult, belekeverjük a tejfölt, és tálaljuk.
Fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 869 / 3.632 - -
Zsír g 52,48 - -
Szénhidrát g 62,95 - -
élelmi rost g 5,27 - -
Fehérje g 37,76 - -
g 3,79 0 0
A vitamin μg 1.797,16 45 36
D vitamin μg 47,97 24 24
C vitamin mg 36,54 49 41
Niacin mg 20,31 145 102
Kálium mg 1.493,91 40 40
Kalcium mg 182,41 18 18
Foszfor mg 482,63 60 60

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)