Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Borjúszelet fokhagymamártásban

  • 27.01.2005.
  • Könnyű
  • 4
  • 50 min

A fokhagyma több mint 200 élettanilag fontos alkotóelemet tartalmaz, amelyek közé különféle illóolajok, a B1-, B2-, B6- és C-vitamin, valamint különböző ásványi anyagok és enzimek tartoznak. A pikáns mártás, amely a dkgyógyító hatású fokhagymából, pirospaprikából és Ajvárból készül, nem okoz majd csalódást a csípős ízek kedvelőinek sem.

Összetevők

  • 60 dkg borjúcomb
  • 1 ek. Vegeta
  • 3 dkg liszt
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 3-4 ek. olaj
  • 1 ek. Podravka CSEMEGE Ajvár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl fehérbor

Elkészítés

  1. 1.
    A húst megmossuk, szárazra töröljük és felszeleteljük. A szeleteket finoman kiveregetjük. A lisztet az őrölt pirospaprikával összekeverjük.
  2. 2.
    Mindegyik hússzelet egyik oldalát a paprikás lisztbe mártjuk. Serpenyőben, a forró olajon – a belisztezett oldalával kezdve – mindkét oldalán 2-3 percig sütjük.
  3. 3.
    A Vegetával megszórjuk, kb. 1 deci vízzel felöntjük, és félig lefedve lassú tűzön 25-30 percig pároljuk. A párolás közben szükség szerint az elpárolgott vizet pótoljuk.
  4. 4.
    Ha a hús puha, az Ajvárt, a felaprított fokhagymát, a bort és 0, 5-1 deci vizet hozzáadunk, majd egyet forralunk rajta.

Tálalás

Széles metélttel, forrón tálaljuk.

Tanács

Ehhez az ételhez széles és mély serpenyőt vagy lábast használjunk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 306 / 1.279 - -
Zsír g 14,75 - -
Szénhidrát g 8,30 - -
élelmi rost g 0,28 - -
Fehérje g 31,62 - -
g 5,24 0 0
A vitamin μg 25,75 1 1
D vitamin μg 18,00 9 9
E vitamin mg 8,28 38 38
Niacin mg 16,94 121 85
Kálium mg 630,96 17 17
Kalcium mg 42,27 4 4
Foszfor mg 329,83 41 41

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)