Brazil kókusztejes csirke

  • 09.07.2012.
  • Közepes
  • 4
  • 60 min

A brazil konyha a kókusztejet nemcsak hűsítőkhöz, koktélokhoz használja előszeretettel, hanem húsételekhez is. Próbálja ki ezt a fűszeres fogást és úgy fogja érezni, mintha Brazília egyenest az otthonába költözött volna.

Összetevők

  • 4 nagyobb csirkemellfilé (kb. 80 dkg)
  • fél kiskanál őrölt kömény
  • fél kiskanál kurkuma
  • fél kiskanál Cayenne bors vagy csípős pirospaprika
  • fél kiskanál durvára tört koriandermag
  • 1 evőkanál Vegeta ételízesítő por
  • 3 evőkanál sütéshez való oívaolaj
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 friss csípős zöldpaprika
  • 60 dkg paradicsom
  • 1 Vegeta tyúkhúsleveskocka
  • 4 dl kókusztej
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

  1. 1.
    A mellfiléket megmossuk, leszárogatjuk. Az őrölt köményt, kurkumát, Cayenne borsot, koriandert és Vegetát összekeverjük, a mellfiléket alaposan bedörzsöljük vele.
  2. 2.
    Egy nagy serpenyőben 2 evőkanál olajat forrósítunk és a mellfiléket közepes lángon, oldalanként kb. 10 percig sütjük rajta. Közben ha kell, egy kevés vizet is önthetünk alá, de fontos, hogy inkább piruljon, mint párolódjon.
  3. 3.
    . Amíg a hús sül, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit finomra vágjuk, utóbbit pépesre zúzzuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A paprikát, miután a magjait kikapartuk, nagyon apróra vágjuk. A paradicsomot, miután a szárát kimetszettük, fél percre forrásban lévő vízbe rakjuk, kiemeljük, vékony héját lehúzzuk. Ezután félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk.
  4. 4.
    A kész csirkét a serpenyőből kiemeljük, letakarva melegen tartjuk. A maradék 1 evőkanálnyi olajat a serpenyőben maradóhoz adjuk, a hagymát rádobjuk, közepes lángon, kevergetve 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk.
  5. 5.
    A gyömbért, fokhagymát és zöldpaprikát rárakjuk, keverve-rázogatva 2 percig együtt pirítjuk. A leveskockát rárakjuk, a kókusztejjel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk. Kis lángra állítjuk, 2-3 percig forraljuk, közben a petrezselyemmel fűszerezzük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.

Tálalás

A sült csirkemelleket tányérra tesszük, - előtte akár vastagabb szeletekre is vághatjuk -, a fűszeres kókusztejes mártással leöntjük. Párolt rizs illik köretnek hozzá.

Tanács

Ha nincs kókusztej kéznél, főzzünk fel kókuszreszeléket tejben, majd leszűrve ezt használjuk helyette.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 557 / 2.328 - -
Zsír g 32,10 - -
Szénhidrát g 16,89 - -
élelmi rost g 4,51 - -
Fehérje g 50,24 - -
g 2,96 0 0
A vitamin μg 1.305,22 33 26
D vitamin μg 27,00 14 14
Niacin mg 33,06 236 165
Pantoténsav mg 2,28 33 33
Kálium mg 1.256,11 34 34
Foszfor mg 476,89 60 60
Magnézium mg 114,34 38 29

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)