Burgonyapite hússal

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 90 min

A nagyon egyszerű ételek, a különféle piték, a rakottasok és a hasonló sütőben sült ételek általában, minden alkalommal más ízzel örvendeztetnek meg minket, attól függően, hogy milyen hozzávalókat milyen arányban tartalmaznak, és milyen fűszerekkel variálunk.

Összetevők

  • 1 kg újburgonya
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 3-3,5 dl tejszín
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 50 dkg borjúhús
  • 1 tk. Vegeta
  • 10 dkg gouda sajt

Elkészítés

  1. 1.
    A burgonyát meghámozzuk, és felszeleteljük.
  2. 2.
    A póréhagymát félbe vágjuk, vízsugár alatt megmossuk, és felkarikázzuk.
  3. 3.
    A tepsit a vajjal kikenjük, a burgonya egyharmadát a tepsi aljára terítjük, és a tepsi falát is „kitapasztjuk” vele. Erre a póréhagyma felét rászórjuk, a frissen őrölt borssal meghintjük, majd mindezt megismételjük. A tetejére burgonya kerüljön.
  4. 4.
    A rakottast a tejszínnel meglocsoljuk, a tepsit alufóliával lefedjük, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
  5. 5.
    A lehéjazott, apróra vágott hagymát serpenyőben, forró olajon kevergetve aranysárgára pirítjuk, a megmosott, vékony csíkokra vágott húst rádobjuk. A Vegetával megszórjuk, egy kevés vízzel felöntjük, és addig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  6. 6.
    A tepsit a sütőből kivesszük, a fóliát lehúzzuk róla, a rakottas tetejére a húst rászórjuk, a lereszelt sajttal jól meghintjük, és kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Tálalás

Idénysalátával tálaljuk.

Tanács

Ezt az ételt minden évszakban, idényzöldségekkel és ízlésünk szerint másfajta húsokkal is kipróbálhatjuk.

Kis titok

Az elkészítés előtt a felszeletelt burgonyát pár perc alatt, nem túl forró olajon elősüthetjük, ezzel lerövidíthetjük a rakottas sütési idejét.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1153 / 4.820 - -
Zsír g 99,47 - -
Szénhidrát g 90,69 - -
élelmi rost g 8,09 - -
Fehérje g 58,43 - -
g 1,53 0 0
A vitamin μg 1.344,59 34 27
D vitamin μg 26,54 13 13
C vitamin mg 74,94 100 83
Niacin mg 25,51 182 128
Kálium mg 3.022,14 82 82
Kalcium mg 338,01 34 34
Foszfor mg 727,38 91 91

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)