Burgonyapürével töltött liba

  • 15.12.2008.
  • Nehéz
  • 4 – 6
  • 240 min

Ahelyett, hogy a libát egyszerűen csak kisütnék, az ünnepi alkalmakkor bolondítsuk meg fűszerezett burgonyával, édes-sós mártással és lilakáposztával.

Az összes kép megtekintése

Összetevők 4 – 6 

  • A burgonyapüréhez:
  • 1 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. felaprított zsálya
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • őrölt bors
  • A mártáshoz:
  • 4 szelet vékony szalonna
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 zellerszár
  • 2 ek. gyümölcspálinka
  • 1 dl vörös desszertbor
  • 1 tk. Vegeta
  • 1 ek. vörösáfonya dzsem
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • A körethez:
  • 1 fej lilakáposzta
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk. reszelt narancshéj
  • 1 kis db fahéj
  • 1 dl édes vörösbor (pl. Dankó)
  • 1-2 tk. Vegeta
  • 1 narancs kifacsart leve

Elkészítés

  1. 1.
    A konyhakész, megtisztított libát nagy tálba tesszük, forró vízzel leöntjük, majd kivesszük, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük.
  2. 2.
    A libát kívülről sóval bedörzsöljük.
  3. 3.
    A meghámozott, feldarabolt burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük, és krumplinyomóval durvára összetörjük.
  4. 4.
    A lehéjazott, felaprított hagymát forró vajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. a burgonyapürét, a zsályát, a citromhéjat, a borsot és csipetnyi sót belekeverünk.
  5. 5.
    A libát a fűszeres burgonyapürével megtöltjük, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Majd lejjebb vesszük a hőmérsékletet 180 ºC-ra, és kb.2, 5 óra alatt készre sütjük. A sütés alatt saját zsírjával időnként meglocsolhatjuk, vizet nem szükséges aláönteni.
  6. 6.
    A mártáshoz a szalonnát a vajon megpirítjuk, majd a megtisztított, felszeletelt sárgarépát, hagymát, zellert hozzáadjuk, és kb. 10 percig pároljuk.
  7. 7.
    A pálinkával meg a borral meglocsoljuk, a Vegetát meg a dzsemet belekeverjük, 3 deci vízzel felöntjük, és lassú tűzön, időnként megkeverve kb. 30 percig főzzük.
  8. 8.
    A mártást átszűrjük, a felesleges zsiradékot leszedjük a tetejéről, és egy evőkanál hideg vízzel elkevert keményítővel kevergetve besűrítjük.
  9. 9.
    A káposztát vékony csíkokra vágjuk.
  10. 10.
    Serpenyőben a vajat megolvasztjuk, a felaprított hagymát hozzáadjuk, és lassú tűzön üvegesre pároljuk (kb. 5 perc). A narancshéjat, és a fahéjat beledobjuk, és összeforraljuk.
  11. 11.
    A megtisztított, felszeletelt vagy lereszelt lilakáposztát, a bort, a Vegetát, a narancslevet, és szükség szerint egy kevés vizet hozzáadjuk. Ha felforrt, a lángot mérsékeljük, a lábast lefedjük, fedőt, és addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. Ez kb. 30 perc.

Tálalás

A megsült libát 15 percig állni hagyjuk, majd felszeleteljük, és a mártással meg a lilakáposztával tálaljuk.

Tanács

Köménymaggal párolt savanyú káposztával is nagyon finom.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 786 / 3.285 - -
Zsír g 36,02 - -
Szénhidrát g 40,47 - -
élelmi rost g 7,52 - -
Fehérje g 66,19 - -
g 4,88 0 0
A vitamin μg 5.008,92 125 100
D vitamin μg 40,33 20 20
C vitamin mg 80,77 108 90
Niacin mg 28,36 203 142
Kálium mg 2.155,40 58 58
Kalcium mg 153,64 15 15
Foszfor mg 933,69 117 117

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)