Burgonyás zöldborsóleves

  • 25.08.2010.
  • 4

Sokan szeretik a levest és vannak olyanok, akik nem igen fogyasztják, mert mire a főételhez érnének, megtelíti őket. Márpedig levest enni kell, mondták a régiek is, és ha belegondolunk, hogy a napi folyadékszükségletünk is alig van meg sokszor, akkor egy leves egyszerre segíti elérni ezt a mennyiséget, valamint tápláló és ízletes. Ezért sose hagyjuk ki a napi étkezésből, ha tehetjük a leves fogyasztását.

Összetevők

  • 25 dkg zöldborsó
  • 2 burgonya
  • 1 csokor leveszöldség,
  • 1 kis karalábé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 2 dkg főzőmargarin
  • 1 ek. Vegeta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • törött bors
  • rölt szerecsendióvirág
  • bazsalikom
  • pirospaprika
  • csipetnyi cukor
  • A levesbetéthez:
  • 4 nagy daragaluska (vagy 2 ek. apró kockatészta)

Elkészítés

  1. 1.
    A zöldségeket megtisztítom és egyforma méretű kis kockára vágom. A finomra metélt hagymát a forró margarinon megfonnyasztom, és a pirospaprikát belekeverem.
  2. 2.
    Azonnal hozzáadok 2 evőkanál vizet, hogy a paprika le ne égjen.
  3. 3.
    A hagymás zsiradékra rakom a zöldségeket, egy-két percig kevergetve pirítom, majd felöntöm egy liter vízzel. Beleszórom a fűszereket, és fedő alatt, kis lángon 10 percig főzöm.
  4. 4.
    A forrásban lévő levesbe teszem az előzőleg a szokásos módon 2 tojásból, 2 evőkanál búzadarából, 1 teáskanál Vegeta keverékéből készített daragaluskát, és további 10 percig kis lángon forralom (vagy egy marék kockatésztát főzök bele).