Csicseriborsós dip

  • 01.09.2008.
  • Könnyű
  • 4
  • 25 min

A közel-keleti hummus az egyik legismertebb krém, ami csicseriborsóból készül, mégis ha olívaolajjal, balzsamecettel és mascarpone sajttal kombináljuk, a mediterrán ízvilághoz tartozik. Amikor megérezzük a pirított mogyoróval meghintett krém csodás illatát, lényegtelenné válik a származási helye. Báhol, bármikor bármennyit szívesen ennénk belőle! A dip jelentése krémes, kenhető mártogatós.

Összetevők

  • 30 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is jó)
  • 2 tk. Vegeta MEDITERRÁN
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • 10 dkg mascarpone sajt
  • A tálaláshoz:
  • 5 dkg durvára vágott, szárazon pirított földimogyoró

Elkészítés

  1. 1.
    A főtt csicseriborsót tálba szórjuk, a Vegeta mediterránnal, az olívaolajjal és a balzsamecettel, összekeverjük, és robotgéppel pépesítjük, majd a mascarponét is hozzáadjuk és meg egyszer összekeverjük.
  2. 2.
    Ízlés szerint sózzuk, majd hűtőszekrényben lehűtjük.

Tálalás

A tálalás előtt a dipet a mogyoróval megszórjuk, és pirítóssal, tacossal, csipsszel vagy grisini pálcikákkal kínáljuk.

Tanács

Ehhez az ételhez használhatunk csicseriborsó konzervet, vagy szárított csicseriborsót, amelyet egy éjszakára hideg vízbe áztatunk, majd puhára főzzük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 333 / 1.392 - -
Zsír g 25,07 - -
Szénhidrát g 20,15 - -
élelmi rost g 4,94 - -
Fehérje g 9,45 - -
g 0,20 0 0
A vitamin μg 203,23 5 4
D vitamin μg 1,33 1 1
E vitamin mg 7,03 32 32
Niacin mg 2,02 14 10
Kálium mg 269,93 7 7
Kalcium mg 78,47 8 8
Foszfor mg 168,04 21 21

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)