Csípős burgonya

  • 26.04.2004.
  • Könnyű
  • 4
  • 40 min

Sokan Önök közül elkeseredve vallják be, hogy nem tudják elképzelni a napi táplálkozást hús és burgonya nélkül. A wok serpenyőben elkészített csípős burgonya bizonyára meghódítja majd a család szívét, és egyben egy teljesen más ételt fognak megismerni.

Összetevők

  • 4 szál újhagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 sárga húsú paprika
  • 2 közepes burgonya (kb. 30 dkg)
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tk. reszelt gyömbér
  • 1 csípős paprika
  • 4 ek. szójaszósz
  • 1 tk. Vegeta
  • 2 ek. fehérbor
  • 1 tk. szezámolaj

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított hagymát és a kicsumázott paprika húsát vékonyra felszeleteljük. A meghámozott, burgonyát forró vízben kb. 1 percig blansírozzuk, majd kiszedjük, és a vizet alaposan leitatjuk róla.
  2. 2.
    Egy wok serpenyőben az olajat megforrósítjuk, a gyömbért és a burgonyát beleszórjuk. Rövid ideig pirítjuk, majd a csípős és a színes paprikát és a hagymát is hozzáadjuk.
  3. 3.
    Az egészet 5 percig pirítjuk, majd a szójaszószt, a Vegetát, fél deci vizet és a bort belekeverjük. Még egy percig főzzük, és a végén a szezámolajjal meglocsoljuk.

Tálalás

A csípős burgonyát húsos ételek mellé adjuk köretnek.

Tanács

Ha a köretet egyszerűbben szeretnénk elkészíteni, használjunk hozzá csak burgonyát és újhagymát.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 160 / 669 - -
Zsír g 12,00 - -
Szénhidrát g 8,00 - -
élelmi rost g 1,00 - -
Fehérje g 3,00 - -
g 3,98 0 0
A vitamin μg 3.405,00 85 68
E vitamin mg 9,00 41 41
C vitamin mg 414,00 552 460
Niacin mg 2,00 14 10
Kálium mg 274,00 7 7
Kalcium mg 26,00 3 3
Foszfor mg 50,00 6 6

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)