Csirke obara

  • 30.09.2004.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 50 min

Az obara a szlovén konyha specialitása. Leginkább leveshez hasonlít, mégis általában főételként tálalják fel. Többféle húsból megfőzhető, egyes vidékeken békacombbal is készítik, de a leghíresebb mégiscsak a csirke és a tyúk obara.

Összetevők 4 – 6 

  • 60 dkg csirkehús (kicsontozott)
  • 0,5 dl olaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 20 dkg zellergumó
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • őrölt bors
  • reszelt citromhéj
  • 1 csipet morzsolt majoránna
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. borecet
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott csirkehúsról a vizet felitatjuk, a húst felkockázzuk, és lábasban, forró olajon kevergetve megpirítjuk.
  2. 2.
    A megtisztított, finomra aprított hagymát, a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a csíkokra vágott zellert hozzáadjuk, és az egészet kb. 5 percig pároljuk.
  3. 3.
    Megsózzuk, a 3 evőkanál vízzel simára kevert keményítőt belekeverjük, és 8 deci (max. 1 liter) meleg vízzel felöntjük. A Vegetát, a borsot, a majoránnát, a babérlevelet és a citromhéjat beleszórjuk.
  4. 4.
    Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A végén ízlés szerint egy kevés ecetet csöpögtetünk bele.

Tálalás

A csirke obarát főtt burgonyával tálaljuk.

Tanács

Eredetibb lesz az étel, ha hajdinalisztből készült puliszkát kínálunk mellé.

Kis titok

A különleges ízt a reszelt citromhéj adja. Ecet helyett pár csepp citromlevet is tehetünk bele.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: mielőtt a hús teljesen megfőne, levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni, majd kisebb, lefedhető műanyag edényekbe porciózzuk, és lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: egy éjszakán át szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. Ezután lassú tűzön felmelegítjük, és ízlés szerint ecetet vagy citromlét is hozzáadjuk.
Fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 281 / 1.175 - -
Zsír g 15,49 - -
Szénhidrát g 3,88 - -
élelmi rost g 0,79 - -
Fehérje g 30,24 - -
g 2,14 0 0
A vitamin μg 3.929,50 98 79
D vitamin μg 12,00 6 6
C vitamin mg 9,39 13 10
Niacin mg 18,63 133 93
Kálium mg 348,27 9 9
Kalcium mg 38,30 4 4
Foszfor mg 227,85 28 28

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)