Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Csirkehúsos manti

  • 01.06.2004.
  • Közepes
  • 6
  • 40 min

Bármennyire is szeretjük a csirkehúst, mindig ugyanazok a jól bevált receptek alapján elkészítve mégis unalmassá válhat. Nézzék csak, milyen megoldást javasol a Vegeta-konyha csapata! A manti nem más, mint tejjel és olívaolajjal készülő házi tészta, az örmény, üzbég, tadzsik és török konyha kedvelt étele olyan finom, hogy akár magában is szívesen jóllaknánk vele!

Összetevők

  • A tésztához:
  • 3 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 0,5 dl tej
  • 2 ek. olívaolaj
  • A töltelékhez:
  • 1 ek. margarin
  • 2 fej hagyma
  • 30 dkg darált csirkehús
  • 1 piros húsú kaliforniai paprika
  • 1 zöld húsú kaliforniai paprika
  • 1 ek. Vegeta
  • A joghurtmártáshoz:
  • 4 dl joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. 1.
    A lisztből, a tojásból, a tejből, az olívaolajból és a sóból tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk, fóliával letakarjuk, és kb. 30 percig pihentetjük.
  2. 2.
    Serpenyőben a margarinon a megtisztított, felaprított hagymát, a darált hússal együtt kevergetve néhány percig pirítjuk. A kicsumázott, kockára vágott paprikát és a Vegetát beleszórjuk, 1 deci vízzel felöntjük, és kb. 10 percig főzzük.
  3. 3.
    A tésztát belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk, és lobogva forró, sós vízben kb. 7 perc alatt kifőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük.
  4. 4.
    Egy kisebb tálban a joghurtot a zúzott fokhagymával, a borssal és a sóval jól kikeverjük.

Tálalás

A forró tésztát joghurtmártással leöntjük, és a húst rákanalazzuk. Zöldsalátával tálaljuk.

Tanács

A forrásban lévő vízbe tegyünk 2-3 evőkanálnyi olajat, hogy a tészta ne ragadjon össze. Nem kell leöblíteni!

Kis titok

A mantit úgy is elkészíthetjük, hogy a kiszúrt tésztaformák közepébe 1-1 kiskanálnyi elkészített húst kanalazunk, batyuszerűen összecsippentjük, és széleit jól összenyomkodjuk, nehogy főzéskor a töltelék kifolyjon belőle. Ugyanúgy főzzük ki, mint a receptben megadott változatot, és a forró batyukat a hideg, fűszeres joghurttal leöntve tálaljuk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 497 / 2.077 - -
Zsír g 16,00 - -
Szénhidrát g 54,00 - -
élelmi rost g 2,00 - -
Fehérje g 30,00 - -
g 1,44 0 0
A vitamin μg 1.547,00 39 31
D vitamin μg 50,00 25 25
C vitamin mg 50,00 67 56
Niacin mg 13,00 93 65
Kálium mg 624,00 17 17
Kalcium mg 280,00 28 28
Foszfor mg 396,00 50 50

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)