Csirkeropogós (csirkekrokett)

  • 27.05.2014.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

Könnyen elkészíthető fogás, mely salátával vagy roppanósra gőzölt zöldségekkel, kedvenc mártásával kiegészítve, az Ön számára is ellenállhatatlan lesz!

Az összes kép megtekintése

Összetevők

  • a kroketthez:
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 Vegeta tyúkhúsleveskocka
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt vagy rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál Vegeta ételízesítő por
  • a bundázáshoz:
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • a sütéshez:
  • bő olaj

Elkészítés

  1. 1.
    A csirkemellfilét enyhén sózott vízben 35-40 perc alatt puhára főzzük, majd levében hűlni hagyjuk.
  2. 2.
    A leveskockát 3 deci forrásban lévő vízben kevergetve föloldjuk, majd hozzáadjuk a vajat is, hogy fölolvadjon.
  3. 3.
    Amint újra forr és a vaj is elolvadt benne, folytonos keverés közben beleszórjuk a lisztet és a sütőport. Pár perc alatt jó sűrűre főzzük, akkor jó, ha szinte elválik az edény falától. Átkaparjuk egy hőálló tálba, a tojásokat egyesével beledolgozzuk, így hagyjuk kihűlni.
  4. 4.
    A főtt csirkehúst jó apróra vágjuk, elektromos habverővel az előzőekhez keverjük a petrezselyemmel és az ételízesítővel együtt.
  5. 5.
    Ujjnyi kroketteket formálunk belőle, amiket egyenként meghengergetünk. A lisztbe, a fölvert tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk.
  6. 6.
    Bő, forró olajban 3-4 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

Tálalás

Nagy adag salátával vagy gőzben párolt zöldséggel, egy kedvünkre való mártás kíséretében kínáljuk.

Tanács

Nagyszerű recept arra, hogy elhasználjuk a maradék főtt vagy sült húst.