Elkészítés
-
1.
A megmosott csülköt hideg vízben addig főzzük, amíg a víz forrni kezd. Ekkor a vizet leöntjük róla, tiszta, hideg vízzel ismét fölöntjük és a Vegetával együtt újra feltesszük főni. Lassú tűzön kb.20 percig főzzük.
-
2.
A főtt csülök bőrét lefejtjük, a csontokat eltávolítjuk, a húst pedig vékony szeletekre vágjuk és egy kevés, forró főzőlébe tesszük, nehogy kiszáradjon, és melegen tartjuk.
-
3.
A kelkáposzta külső leveleit leválasztjuk, torzsáját és a vastagabb ereket kimetsszük. Megmossuk, és kb. 4 cm széles darabokra vágjuk.
-
4.
A fele vajat serpenyőben felforrósítjuk, kelkáposztát rádobjuk, és kevergetve pároljuk. Felöntjük egy pohárnyival a csülök főzőlevéből, és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Szükség szerint sózzuk.
-
5.
A mártáshoz a maradék felolvasztott vajat a liszttel kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Egy pohárnyi füstölt főzőlevet alááöntünk, és jól megkeverjük. A tejszínt beleöntjük, és lassú tűzön 10 percig gyöngyözve beforraljuk.
-
6.
A főzés vége felé a majoránnával, a borssal és a mustárral ízesítjük.
Tálalás
Meleg tányérra ráhelyezzük a hús darabokat, a párolt kelkáposztát és az elkészített mártás egy részét. A maradék mártást külön csészében tálaljuk. Ehhez az ételhez köretként főtt burgonya illik.
Tanács
A csülköt ne főzzük magas hőmérsékleten, hogy szaftos maradjon.
Kis titok
Ahhoz, hogy a csülök leve (amellyel a kelkáposztát és a mártást készítjük) minél ízesebb legyen, ügyeljünk a vízmennyiségre.