Csülök másként

  • 01.11.2003.
  • Közepes
  • 4
  • 120 min

A zamatos csülök, a rafinált módon elkészített kelkáposzta és a pikáns mártás különleges kombinációját képezik a hagyományos ízeknek.

Összetevők

  • 1 kg füstölt csülök
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 fej kelkáposzta (kb. 60 dkg)
  • 6 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek. liszt
  • 1 dl tejszín
  • 2 tk. mustár
  • 1 késhegynyi majoránna

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott csülköt hideg vízben addig főzzük, amíg a víz forrni kezd. Ekkor a vizet leöntjük róla, tiszta, hideg vízzel ismét fölöntjük és a Vegetával együtt újra feltesszük főni. Lassú tűzön kb.20 percig főzzük.
  2. 2.
    A főtt csülök bőrét lefejtjük, a csontokat eltávolítjuk, a húst pedig vékony szeletekre vágjuk és egy kevés, forró főzőlébe tesszük, nehogy kiszáradjon, és melegen tartjuk.
  3. 3.
    A kelkáposzta külső leveleit leválasztjuk, torzsáját és a vastagabb ereket kimetsszük. Megmossuk, és kb. 4 cm széles darabokra vágjuk.
  4. 4.
    A fele vajat serpenyőben felforrósítjuk, kelkáposztát rádobjuk, és kevergetve pároljuk. Felöntjük egy pohárnyival a csülök főzőlevéből, és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Szükség szerint sózzuk.
  5. 5.
    A mártáshoz a maradék felolvasztott vajat a liszttel kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Egy pohárnyi füstölt főzőlevet alááöntünk, és jól megkeverjük. A tejszínt beleöntjük, és lassú tűzön 10 percig gyöngyözve beforraljuk.
  6. 6.
    A főzés vége felé a majoránnával, a borssal és a mustárral ízesítjük.

Tálalás

Meleg tányérra ráhelyezzük a hús darabokat, a párolt kelkáposztát és az elkészített mártás egy részét. A maradék mártást külön csészében tálaljuk. Ehhez az ételhez köretként főtt burgonya illik.

Tanács

A csülköt ne főzzük magas hőmérsékleten, hogy szaftos maradjon.

Kis titok

Ahhoz, hogy a csülök leve (amellyel a kelkáposztát és a mártást készítjük) minél ízesebb legyen, ügyeljünk a vízmennyiségre.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 702 / 2.934 - -
Zsír g 34,31 - -
Szénhidrát g 13,37 - -
élelmi rost g 5,04 - -
Fehérje g 83,48 - -
g 2,40 0 0
A vitamin μg 3.050,89 76 61
D vitamin μg 47,24 24 24
C vitamin mg 140,23 187 156
Niacin mg 30,04 215 150
Kálium mg 1.210,41 33 33
Kalcium mg 163,62 16 16
Foszfor mg 567,41 71 71

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)