Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Cukkínis rétes

  • 01.06.2004.
  • Közepes
  • 6
  • 70 min

Ez a török eredetű étel annyira finom, hogy az Önök tetszését is biztosan elnyeri. Az elkészítési időt lerövidíthetjük, ha kész réteslappal dolgozunk.

Összetevők

  • 70 dkg cukkíni
  • 2 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • 1 ek. Vegeta
  • 15 dkg friss túró
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 csomag réteslap
  • 1 ek. köménymag
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 4 ek. olaj
  • A mártáshoz:
  • 3 tojás
  • 1 tk. olaj
  • 1 tk. tej
  • 1 tk. joghurt

Elkészítés

  1. 1.
    A cukkínit megmossuk, szárazra töröljük, előbb hosszában félbe, majd fél karikákra aprítjuk. Mély tálba rakjuk, gyengén sózzuk, majd néhány perc múlva a kiengedett levet leszűrjük róla.
  2. 2.
    A tejet, a lisztet, a Vegetát, a túrót, a felaprított kaprot és petrezselymet hozzáadjuk és jól összedolgozzuk.
  3. 3.
    Másik tálban elkészítjük az öntetet úgy, hogy a hozzávalókat együtt simára kikeverjük.
  4. 4.
    Tiszta konyharuhát benedvesítve majd alaposan kicsavarva deszkára terítünk, a réteslapok felét három egyenlő részre osztva kiterítjük rajta. A tojásos öntet felét egyenletesen szétlocsoljuk a tésztalapokon.
  5. 5.
    Ha a tejes-tojásos keveréket kissé beszívta, a másik 3 adag tésztát az előzőekre rakjuk. A cukkínis tölteléket egyenletesen elsimítjuk rajtuk, és a nedves konyharuha segítségével három roládot formálunk a tésztából.
  6. 6.
    A tekercseket beolajozott sütőlemezre rakjuk, a maradék öntettel bőségesen megkenjük, és a köménymaggal meghintjük. Előmelegített sütőben, 180 ºC-on 40 percig sütjük.

Tálalás

A rétesrudakat néhány percig pihentetjük, mielőtt felvágjuk, majd tejföllel, meleg előételként tálaljuk.

Tanács

Ezt az ételt, úgy is elkészíthetjük, hogy minden egyes tésztalapra teszünk egy vékonyabb réteg tölteléket.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: a rétest recept szerint, a sütés előtti pontig elkészítjük. A három tekercset külön-külön mélyhűtő zacskóba csúsztatjuk, és lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: a rudakat fagyott állapotban beolajozott sütőlemezre rakjuk, és 180 ºC-on, kb. 50 percig sütjük.
Szavatosság: 60 nap

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 486 / 2.031 - -
Zsír g 33,00 - -
Szénhidrát g 35,00 - -
élelmi rost g 2,00 - -
Fehérje g 12,00 - -
g 2,03 0 0
A vitamin μg 740,00 19 15
D vitamin μg 27,00 14 14
E vitamin mg 13,00 59 59
C vitamin mg 12,00 16 13
Kálium mg 445,00 12 12
Kalcium mg 97,00 10 10
Foszfor mg 191,00 24 24

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)