Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Dijoni mustáros pulykamell

  • 12.06.2006.
  • Nehéz
  • 6
  • 120 min

A pulyka közkedvelt hagyományos ünnepi étel a világ számos pontján, de legfőképpen Amerikában, ahol előszeretettel fogyasztják karácsonykor és a hálaadás napján. A Vegeta konyha vendége, Michael Logozzo a pulykát különleges, modern és amerikai-európai módon készítette el.

Összetevők

  • 1,3 kg pulykamell (egészben)
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. magos mustár
  • 1 ek. Vegeta
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl száraz fehérbor (v. 0,5 dl vermut)
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 savanykás alma
  • 2-3 körte
  • 3 dl tejszín
  • 0,5 dl olaj

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, szárazra törölt pulykát a kétféle (1-1 kanálnyi) mustár és a Vegeta keverékével bekenjük. Szobahőmérsékleten 2 óráig állni hagyjuk.
  2. 2.
    Tepsibe olajat locsolunk, a bepácolt pulykamellet belerakjuk, kissé megborsozzuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 1, 5 órán át (a hús vastagságától függően) sütjük. A sütés alatt időnként egy kevés vizet öntünk alá, a vége felé pedig bort vagy a vermutot rálocsoljuk.
  3. 3.
    Serpenyőben a vajat megolvasztjuk, a meghámozott, magházától megszabadított és felszeletelt almát és körtét rádobjuk, néhány percig pároljuk, majd a tejszínt, a maradék mustárt és a sült hús visszamaradt szaftját is hozzáadjuk. Ezután lejjebb vesszük a hőmérsékletet és a mártást 5-10 perc alatt jól kiforraljuk.
  4. 4.
    Szükség szerint sóval, borssal ízesítjük, majd a felszeletelt húsra öntjük.

Tálalás

A Dijoni mustáros pulykamellet forrón tálaljuk főtt széles metélttel, rizzsel vagy kukoricafelfújttal.

Tanács

A pulykamellet helyettesíthetjük csirkemellel. Ekkor az elkészítési idő is rövidebb.

Kis titok

A mustár és a sült hús szaftja megnemesíti a gyümölcsös mártást.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 773 / 3.231 - -
Zsír g 43,21 - -
Szénhidrát g 24,16 - -
élelmi rost g 3,32 - -
Fehérje g 63,96 - -
g 0,66 0 0
A vitamin μg 673,43 17 13
D vitamin μg 46,47 23 23
E vitamin mg 7,73 35 35
Niacin mg 25,39 181 127
Kálium mg 872,80 24 24
Kalcium mg 110,71 11 11
Foszfor mg 509,03 64 64

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)