Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Dóra pástétoma

  • 24.01.2005.
  • Nehéz
  • 8 – 10
  • 135 min

Az eredeti recept Pejačević várának szakácsnőjétől származik, melyet egy kicsit megváltoztattunk, és így egy kitűnő pástétom receptet kaptunk. Ez bizonyítja az ismert mondás: “Nem léteznek új ételek, csak új emberek, akik nem ismerik a régi ételeket.”

Összetevők 8 – 10 

  • 25 dkg vadnyúl hús
  • 17 dkg őzhús filé (csont nélkül)
  • 20 dkg sertéscomb
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 ek. Vegeta
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis fej hagyma
  • 7 dkg csirkemáj
  • 12 dkg vaj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • reszelt szerecsendió
  • 1 tk. borsmenta (morzsolt vagy friss)
  • őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. konyak

Elkészítés

  1. 1.
    A húsokat alaposan megmossuk, leszárogatjuk, ha szükséges, hártyáitól megtisztítjuk, és mély tálba rakjuk. Vegetával meghintjük, és a megtisztított, vékonyra felkarikázott zöldséggel összekeverjük. A tálat folpackkal lefedjük, és 3-4 órán át állni hagyjuk.
  2. 2.
    Ezután az őz- és a sertéshúst kockákra, a nyulat kisebb darabokra vágjuk.
  3. 3.
    Serpenyőben, az apróra felkockázott szalonnát egy kevés forró olajon megpirítjuk, majd kevergetve a megtisztított, nagyon apróra vágott hagymát is rádobjuk. Végül a húst és a zöldségeket is hozzákeverjük. Egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Az elfőtt vizet időnként pótoljuk, de csak apránként.
  4. 4.
    Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított csirkemájat. Ha kész, langyosra hűtjük, és ledaráljuk.
  5. 5.
    Mélyebb serpenyőben a vajat megforrósítjuk, a darált húst rátesszük, és szegfűszeggel, szerecsendióval, borsmentával, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd az egészet jól elkeverjük, és 2-3 percig főzzük.
  6. 6.
    A végén folyamatosa keverés közben a konyakot is beleöntjük.

Tálalás

A pástétomot pirítóssal, savanyú uborkával és főtt tojással tálaljuk.

Tanács

Ízlés szerint adhatunk hozzá édes vagy csípős őrölt paprikát.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 250 / 1.045 - -
Zsír g 19,08 - -
Szénhidrát g 2,31 - -
élelmi rost g 0,54 - -
Fehérje g 15,54 - -
g 2,16 0 0
A vitamin μg 2.792,53 70 56
D vitamin μg 15,36 8 8
C vitamin mg 5,09 7 6
Niacin mg 7,06 50 35
Kálium mg 284,67 8 8
Foszfor mg 172,12 22 22
Magnézium mg 18,86 6 5

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)