Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Édesköménymártás

  • 21.06.2006.
  • Könnyű
  • 4
  • 30 min

Az édesköményt előszeretettel használja a mediterrán konyha, legfőképpen az olasz és a francia. Íme, egy recept egy ízletes mártáshoz.

Összetevők

  • 1 fej hagyma
  • 30 dkg édeskömény gumó
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk. Vegeta
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt bors
  • 2 ek. citromlé

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított hagymát és az édesköményt felszeleteljük, és lábasban a vajon kevergetve megfuttatjuk. Egy kevés vízzel felöntve 10 percig pároljuk.
  2. 2.
    A Vegetát és a főzőtejszínt hozzáadjuk, majd felforraljuk.
  3. 3.
    A tűzről lehúzzuk, és ha kissé kihűlt, botmixerrel pépesítjük.
  4. 4.
    A tűzre visszatéve a szerecsendiót, a borsot és a citromlevet is belekeverjük, szükség szerint még egy kevés vizet adunk hozzá, és kb. 1 percig forraljuk.

Tálalás

Az édesköménymártást fehér húsokhoz vagy párolt borjúhoz kínáljuk.

Tanács

A mártáshoz ízlés szerint hozzáadhatunk friss fűszernövényeket is, de vigyázzunk a mennyiségekkel, mert az édeskömény intenzív ízét elfedhetjük velük.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: a mártást elkészítjük az 1. és a 3. lépés szerint. Hagyjuk kihűlni, majd kisebb tálkákba vagy műanyag zacskókba rendezzük, és lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: a lefagyasztott pürét lassú tűzön, egy kevés vízzel addig melegítjük, amíg kiolvad. Ezután hozzáadjuk a Vegetát és a tejszínt, és befejezzük a 4. lépés szerint.
Fagyasztóban legfeljebb 4 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 188 / 786 - -
Zsír g 16,09 - -
Szénhidrát g 10,48 - -
élelmi rost g 3,17 - -
Fehérje g 2,37 - -
g 0,28 0 0
A vitamin μg 690,42 17 14
D vitamin μg 17,46 9 9
C vitamin mg 14,40 19 16
Niacin mg 0,86 6 4
Kálium mg 416,34 11 11
Kalcium mg 82,64 8 8
Foszfor mg 77,48 10 10

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)