Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Eperfagylalt

  • 06.05.2005.
  • Könnyű
  • 30 min

Az epernek mindig mondjunk igent! Lédús, összetéveszthetetlen zamatú, tehát tökéletes a fagylaltkészítéshez. Ha ezt a fagylaltot mézzel vagy vaníliás cukorral édesítik, a tehéntej helyett pedig rizstejet használnak, vegetáriánusok is örömmel fogyasztják majd.

Összetevők

  • 50 dkg friss eper
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 4 ek. narancslé
  • 2-3 ek. méz
  • 2,5 dl rizstej

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, lecsumázott epret negyedekre vágjuk, és összekeverjük a vaníliás cukorral meg a narancslével.
  2. 2.
    Turmixgépben vagy botmixerrel simára keverjük, majd a mézet és a rizstejet is hozzáadva a géppel jól összedolgozzuk. Mélyhűtésre alkalmas edénybe töltjük, és a fagylaltot legalább 4-5 órára a fagyasztóba tesszük.

Tálalás

Fagylaltos kanállal vagy evőkanállal kis tálkákba gombócokat adagolunk, és friss eperrel díszítve tálaljuk. Néhány friss mentalevelet is tehetünk rá, igazán pikáns különlegesség lesz a végeredmény.

Tanács

A lefagyasztás előtt, a krémbe 10 dkg feldarabolt epret is belekeverhetünk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 64 / 268 - -
Zsír g 0,77 - -
Szénhidrát g 13,98 - -
élelmi rost g 1,30 - -
Fehérje g 1,36 - -
g 0,04 0 0
A vitamin μg 87,18 2 2
D vitamin μg 11,42 6 6
C vitamin mg 35,12 47 39
Niacin mg 0,47 3 2
Kálium mg 153,26 4 4
Kalcium mg 43,77 4 4
Foszfor mg 39,15 5 5

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)