Florentin tekercs

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 6 – 8
  • 60 min

Ez a hústekercs kicsivel több munkát kíván, de a végeredmény élménye kétszeresen kárpótol majd.

Összetevők 6 – 8 

  • 2 sertés szűzpecsenye (egyenként kb.50 dkg)
  • 1 szál sárgarépa
  • 20 dkg mélyhűtött spenót
  • 10 dkg friss tehéntúró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • 2 tk. Vegeta
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tk. étkezési keményítő

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, szárazra törölt szűzpecsenyét óvatosan lehártyázzuk, majd hosszanti irányban bevágjuk, kiterítjük, és kiveregetjük úgy, hogy nagyobb hússzeletet kapjunk.
  2. 2.
    A megtisztított sárgarépát lobogva forró, enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük, majd kiemeljük, és csíkokra vágjuk. A felengedett és jól lecsöpögtetett spenótot, a túrót, a zúzott fokhagymát, a felvert tojást, a borsot és a Vegetát alaposan összekeverjük.
  3. 3.
    Az előkészített hússzeletre a túrós-spenótos massza felét, majd a sárgarépát rásimítjuk, majd felgöngyöljük. A széleit fogpiszkálóval rögzítjük, és kívülről kissé megsózzuk. Ezt megismételjük a másik szűzpecsenyével is.
  4. 4.
    Serpenyőben egy kevés forró olajon a hústekercseket minden oldalukon köröskörül hirtelen megsütjük. Ezután kiolajozott tepsibe helyezzük, egy fél deci vizet aláöntünk, alufóliával lefedjük, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
  5. 5.
    A hústekercseket hagyjuk hűlni, majd a fogpiszkálókat eltávolítjuk belőlük, és felszeleteljük.
  6. 6.
    A tepsiből a pecsenyelevet kis lábasba öntjük, és egy evőkanál hideg vízzel simára kevert étkezési keményítővel elkeverve besűrítjük. Csak egyet forralunk rajta.

Tálalás

A mártással a hússzeleteket leöntjük, és főtt burgonyával tálaljuk.

Tanács

Ahhoz, hogy a hús még vékonyabb legyen, hosszanti irányban több helyen vágjuk be késsel.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 236 / 986 - -
Zsír g 10,97 - -
Szénhidrát g 3,83 - -
élelmi rost g 1,36 - -
Fehérje g 29,34 - -
g 1,09 0 0
A vitamin μg 5.520,81 138 110
D vitamin μg 18,25 9 9
C vitamin mg 5,59 7 6
Niacin mg 11,69 83 58
Kálium mg 595,38 16 16
Kalcium mg 60,55 6 6
Foszfor mg 312,71 39 39

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)