Folyamihal-leves

  • 22.09.2004.
  • Közepes
  • 6
  • 60 min

A klasszikus halászlé készítésében a magyarok igazi mesterek. Ez a leves is akkor lesz ízletesebb, ha többféle halból készül. Az egy órányi konyhai erőfeszítés igazán semmiség az eredmény érdekében.

Összetevők

  • 1,5 kg vegyes folyami hal (ponty, harcsa, süllő)
  • 3 fej hagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 tk. csípős pirospaprika
  • 1 ek. édesnemes pirospaprika
  • 1 dl passzírozott paradicsom (v. 100%-os paradicsomlé)
  • 1 ek. Vegeta
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

  1. 1.
    A halat megtisztítjuk, megmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
  2. 2.
    Lábasban a forró olajon a megtisztított, finomra aprított hagymát megpirítjuk. A tűzről lehúzva csípős és az édes őrölt pirospaprikát meg a passzírozott paradicsomot belekeverjük, és kb. 1 deci vízzel felöntjük. Lassú tűzön kb.10 percig főzzük.
  3. 3.
    A halat belerakjuk, a Vegetával meghintjük, és felöntjük kb. 1, 5 liter vízzel. A bográcsot megforgatjuk, és lassú tűzön kb. 30 percig főzzük.
  4. 4.
    A vége felé hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és ízlés szerint megsózzuk.

Tálalás

A forró halászlét magába, friss fehér kenyérrel vagy külön megfőzött metélttel tálaljuk.

Tanács

Minél többféle halból készül, annál rafináltabb lesz az ízhatás.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 426 / 1.781 - -
Zsír g 23,44 - -
Szénhidrát g 6,39 - -
élelmi rost g 1,29 - -
Fehérje g 44,00 - -
g 1,80 0 0
A vitamin μg 366,47 9 7
D vitamin μg 100,00 50 50
C vitamin mg 11,01 15 12
Niacin mg 13,00 93 65
Kálium mg 992,83 27 27
Kalcium mg 122,79 12 12
Foszfor mg 1.062,87 133 133

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)