Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Főtt marhahús tormamártással

  • 11.04.2004.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 80 min

Azoknak, akik szeretnek enni, a szaftos marhahús tormamártással egyszerűen ellenállhatatlan. Ez az étel legyen a kulináris ábécé élére illik!

Az összes kép megtekintése

Összetevők 4 – 6 

  • 1 kg marhacomb
  • 2 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zellergumó, petrezselyemgyökér, karalábé)
  • 1 nagy szál póréhagyma
  • 1 tk. egész bors
  • 1 fej hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 ek. Vegeta
  • A mártáshoz:
  • 15 dkg reszelt torma (üveges)
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1 tk. Vegeta
  • 1-2 ek. citromlé
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. étkezési keményítő

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott húst 5 liter forró vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a meghámozott és felszeletelt zöldséget, a borsot, a zellerlevelet és a Vegetát is hozzáadjuk. Lassú tűzön gyöngyözve kb. 2 órán át főzzük. Csak a főzés vége felé sózzuk.
  2. 2.
    Egy kisebb lábasban a főzőtejszínt, a tormát és a Vegetát kevergetve felforraljuk. A citromlevet, a cukrot egyí csipet sót és 5 deci vizet hozzáadunk, és még 5 percig főzzük. A keményítőt egy evőkanál vízzel simára keverjük, a mártáshoz adjuk, és egyet forralunk rajta

Tálalás

A főtt húst kivesszük, felszeleteljük, és a főtt zöldséggel meg a tormamártással tálaljuk.

Tanács

A húst mindenféleképpen forró vízben kezdjük főzni, mert így szaftosabb lesz.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: a főtt marhahúst (1. lépés) a levesben hagyjuk kihűlni, majd kiemeljük, és felszeleteljük. A szeleteket együtt, mintha a hús egészben lenne, jól becsomagoljuk. A levest leszűrjük, és külön zacskókba vagy dobozokba adagoljuk.
Kiolvasztás: a levest fagyott állapotban fazékba téve, a kicsomagolt húst belerakva melegítjük. Közben frissen elkészítjük a tormamártást. A főtt marhahúst paradicsom- vagy kapormártással is tálalhatjuk.
Szavatosság: 60 nap.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 578 / 2.416 - -
Zsír g 43,00 - -
Szénhidrát g 11,00 - -
élelmi rost g 1,00 - -
Fehérje g 35,00 - -
g 1,94 0 0
A vitamin μg 4.589,00 115 92
D vitamin μg 36,00 18 18
C vitamin mg 28,00 37 31
Niacin mg 12,00 86 60
Kálium mg 839,00 23 23
Kalcium mg 117,00 12 12
Foszfor mg 397,00 50 50

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)