Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Fűszeres báránytekercs

  • 05.07.2004.
  • Nehéz
  • 4 – 6
  • 120 min

A bárányhús éppen az újburgonya megjelenésének időszakában a legízletesebb. A füstöltsonka-szeletek és a fűszerek hozzáadásával készülő tekercseknek ígérjük, még a legerősebb jellemek sem tudnak majd ellenállni. Köretként galambbegysalátát és zöldséget ajánlunk.

Összetevők 4 – 6 

  • 2 kg báránycomb
  • 2 tk. rozmaring
  • 0,5 dl olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. citromlé
  • 15 dkg nyers füstölt hús
  • 1 ek. Vegeta
  • A körethez:
  • 1 kg újburgonya
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis zellergumó
  • 1 szál petrezselyemgyökér

Elkészítés

  1. 1.
    A füstölt húst ujjnyi hasábokra vágjuk, a megmosott báránycombot kicsontozzuk, a vastagabb részeket úgy vágjuk le, hogy egyenletes vastagságú húslapot kapjunk. A húst a Vegetával, a rozmaringgal és a zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A citromlével meglocsoljuk, és a füstölt hús-hasábokat a húsra rakosgatjuk..
  2. 2.
    A bárányhúst felgöngyöljük, konyhai cérnával összekötözzük, és kívülről kissé megsózzuk. Serpenyőben egy kevés forró olajon a hústekercs minden oldalát megpirítjuk, kiemeljük, és egy tepsibe átrakjuk. Visszamaradt zsiradékára a megtisztított sárgarépát, zellert és petrezselyemgyökeret rádobjuk, és rövid ideig pirítjuk.
  3. 3.
    A zöldséget a tepsibe, a hús köré szórjuk, fél deci vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
  4. 4.
    A burgonyát meghámozzuk, kb. 5 percig lobogva forró, sós vízben főzzük, majd leszűrjük. A fóliát a húsról levesszük, a burgonyát köré szórjuk, és a zöldségekkel összekeverjük, majd további kb. 25 percig sütjük.
  5. 5.
    A húsról a cérnát levesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük.

Tálalás

A fűszeres bárányhús tekercset a vele sült burgonyás zöldséggel és galambbegy salátával tálaljuk.

Tanács

A sült bárányhúsról legkönnyebben úgy távolíthatjuk el a cérnát, ha előzőleg rövid ideig hagyjuk hűlni.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1052 / 4.397 - -
Zsír g 55,81 - -
Szénhidrát g 41,95 - -
élelmi rost g 3,85 - -
Fehérje g 91,25 - -
g 1,64 0 0
A vitamin μg 7.911,40 198 158
D vitamin μg 44,00 22 22
C vitamin mg 44,03 59 49
Niacin mg 42,69 305 213
Kálium mg 1.933,72 52 52
Foszfor mg 768,02 96 96
Magnézium mg 137,41 46 34

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)