Elkészítés
-
1.
A füstölt húsokat puhára főzzük, és ha kihűlt, felkockázzuk vagy ledaráljuk. A hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, a vargányát megmossuk, és 10 percre langyos vízbe áztatjuk. A meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük.
-
2.
Fazékban a zsírt megforrósítjuk, a hagymát kevergetve megfuttatjuk rajta. A Leszűrt, apróra vágott vargányát rádobjuk, párolás közben a füstölt csülök főzőlevével kissé felöntjük.
-
3.
A kimagozott feldarabolt aszalt szilvát, a jól megmosott, előzőleg 1 órára hideg vízbe áztatott hajdinát, a paradicsompürét, az őrölt pirospaprikát, a préselt fokhagymát, a főtt csülök- és pulykahúst, végül a burgonyát is hozzáadjuk, és jól összekeverjük.
-
4.
A végén a gombakrémlevest beleöntjük, egy kevés pepperonit, borsot, és Vegetát adunk hozzá, majd addig főzzük, amíg épp forrni kezd.
-
5.
Az ételt tűzálló edénybe áttöltjük, a tejföllel meglocsoljuk. Frissen szelt paprikával, petrezselyemmel és pirospaprikával díszítjük, majd rövid időre a sütőbe tesszük, hogy jól átforrósodjon.
Tálalás
A gazdasszony fazekát úgy tálaljuk, hogy a tányérokba egy-egy evőkanálnyi apróra vágott savanyú uborkát teszünk, és erre merjük rá a forró ételt.
Tanács
A hajdina egy részét búzadarával helyettesíthetjük.
Kis titok
A hagyományos ételsűrítők helyett gombakrémlevest használunk, mely egyben különleges zamatot is ad ennek a laktató egytálételnek.