Gazdasszony fazeka

  • 02.01.2006.
  • Nehéz
  • 10
  • 60 min

A gazdasszony fazeka nyerte el az 1998-99-es “Il cuoco d’oro” (Arany Szakács) világdíjat. Fedezze fel, hogy miért!

Összetevők 10 

  • 40 dkg füstölt főtt sertéscsülök
  • 40 dkg füstölt főtt pulykacomb
  • 2 fej nagy hagyma
  • 4 dkg szárított vargánya
  • 30 dkg burgonya
  • 5 dkg zsír
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 30 dkg hajdina
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 l gombakrém leves (zacskós is jó)
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. Vegeta
  • őrölt bors
  • A díszítéshez:
  • friss uborka (v. savanyú uborka)
  • pepperoni
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A füstölt húsokat puhára főzzük, és ha kihűlt, felkockázzuk vagy ledaráljuk. A hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, a vargányát megmossuk, és 10 percre langyos vízbe áztatjuk. A meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük.
  2. 2.
    Fazékban a zsírt megforrósítjuk, a hagymát kevergetve megfuttatjuk rajta. A Leszűrt, apróra vágott vargányát rádobjuk, párolás közben a füstölt csülök főzőlevével kissé felöntjük.
  3. 3.
    A kimagozott feldarabolt aszalt szilvát, a jól megmosott, előzőleg 1 órára hideg vízbe áztatott hajdinát, a paradicsompürét, az őrölt pirospaprikát, a préselt fokhagymát, a főtt csülök- és pulykahúst, végül a burgonyát is hozzáadjuk, és jól összekeverjük.
  4. 4.
    A végén a gombakrémlevest beleöntjük, egy kevés pepperonit, borsot, és Vegetát adunk hozzá, majd addig főzzük, amíg épp forrni kezd.
  5. 5.
    Az ételt tűzálló edénybe áttöltjük, a tejföllel meglocsoljuk. Frissen szelt paprikával, petrezselyemmel és pirospaprikával díszítjük, majd rövid időre a sütőbe tesszük, hogy jól átforrósodjon.

Tálalás

A gazdasszony fazekát úgy tálaljuk, hogy a tányérokba egy-egy evőkanálnyi apróra vágott savanyú uborkát teszünk, és erre merjük rá a forró ételt.

Tanács

A hajdina egy részét búzadarával helyettesíthetjük.

Kis titok

A hagyományos ételsűrítők helyett gombakrémlevest használunk, mely egyben különleges zamatot is ad ennek a laktató egytálételnek.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 494 / 2.065 - -
Zsír g 28,43 - -
Szénhidrát g 31,47 - -
élelmi rost g 3,16 - -
Fehérje g 28,22 - -
g 3,96 0 0
A vitamin μg 713,63 18 14
D vitamin μg 19,48 10 10
C vitamin mg 27,07 36 30
Niacin mg 11,76 84 59
Kálium mg 698,88 19 19
Kalcium mg 87,09 9 9
Foszfor mg 280,24 35 35

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)