Elkészítés
-
1.
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, megsózzuk és kis ideig állni hagyjuk.
-
2.
A tojások sárgáját a Vegetával felverjük, és a villával áttört, friss túróval, a tejföllel, a borssal, a zúzott fokhagymával és a spenóttal együtt botmixerrel összedolgozzuk. A jól lehűtött tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lazán a túrós-spenótos masszába forgatjuk.
-
3.
A réteslapokat makulátlanul tiszta, nedves konyharuhán széthajtogatjuk, hogy ne törjenek szét.
-
4.
Egy 20×30 cm-es sütőlemezt olvasztott vajjal megkenünk, egy réteg tésztával beterítjük, majd olvasztott vajjal „permetezzük” és újabb réteg tésztát terítünk rá. Ezt szintén vajjal locsoljuk. A töltelék harmadát aa tésztára simítjuk, majd újabb réteslap következik, és ismét töltelék, amíyg a hozzávalókból tart. Ne felejtsünk minden réteg tésztát a vajjal meglocsolni.
-
5.
Ügyeljünk rá, hogy a tetejére épp úgy két réteg tészta kerüljön, mint az aljára. A tetejére a maradék vaj kerül, majd még sütés előtt a sütőtálban kockákra vágjuk, hogy a megsült tészta ne morzsálódjon a szeletelésnél.
-
6.
200 ºC-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütjük, majd 150 ºC-on további 30 percig. Az elkészült gibanicát 10 percig hagyjuk pihenni a nyitott ajtajú sütőben, mielőtt tálaljuk.
Tálalás
A Vegetás gibanicát meleg vagy hideg előételként, illetőleg főételként natúr vagy fűszeres joghurttal adjuk asztalra.
Tanács
Ha nincs friss spenótunk, akkor mangoldot vagy más leveles zöldséget is használhatunk.
Kis titok
A gibanicát sütés után azért hagyjuk a sütőben, hogy megtarthassa a formáját, és fokozatosan tudjon kihűlni.
Értesítés
Lefagyasztható:
Lefagyasztás: a gibanicát készítsük el az 5. lépésig, de ne kenjük meg vajjal. A gibanicát kockákra vágjuk, tálcára helyezzük és 2 órára mélyhűtőbe tesszük. Ezután a kockákat mélyhűtő zacskókba adagoljuk, lezárjuk, és visszarakjuk a fagyasztóba.
Kiolvasztás: a még fagyos gibanicát olajozott sütőlemezre rakjuk, és szobahőmérsékleten 30 percig állni hagyjuk. Ezután olvasztott vajjal megkenjük, és 180 ºC-on kb. 50 percig sütjük.
Fagyasztóban legfeljebb 1 hónapig tárolható.