Gibanica Vegeta módra

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 70 min

A túrós, spenótos, Vegetás gibanica olyan rétestésztával készülő specialitás, amit megkóstolva biztos lehet benne, hogy a jól ismert rétes egészen új dimenziói nyílnak meg Ön előtt.

Összetevők 4 – 6 

  • 50 dkg friss spenót
  • 6 tojás
  • 1 ek. Vegeta
  • 40 dkg friss túró
  • 1 dl tejföl
  • őrölt fehérbors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 csomag konyhakész réteslap
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

  1. 1.
    A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, megsózzuk és kis ideig állni hagyjuk.
  2. 2.
    A tojások sárgáját a Vegetával felverjük, és a villával áttört, friss túróval, a tejföllel, a borssal, a zúzott fokhagymával és a spenóttal együtt botmixerrel összedolgozzuk. A jól lehűtött tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lazán a túrós-spenótos masszába forgatjuk.
  3. 3.
    A réteslapokat makulátlanul tiszta, nedves konyharuhán széthajtogatjuk, hogy ne törjenek szét.
  4. 4.
    Egy 20×30 cm-es sütőlemezt olvasztott vajjal megkenünk, egy réteg tésztával beterítjük, majd olvasztott vajjal „permetezzük” és újabb réteg tésztát terítünk rá. Ezt szintén vajjal locsoljuk. A töltelék harmadát aa tésztára simítjuk, majd újabb réteslap következik, és ismét töltelék, amíyg a hozzávalókból tart. Ne felejtsünk minden réteg tésztát a vajjal meglocsolni.
  5. 5.
    Ügyeljünk rá, hogy a tetejére épp úgy két réteg tészta kerüljön, mint az aljára. A tetejére a maradék vaj kerül, majd még sütés előtt a sütőtálban kockákra vágjuk, hogy a megsült tészta ne morzsálódjon a szeletelésnél.
  6. 6.
    200 ºC-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütjük, majd 150 ºC-on további 30 percig. Az elkészült gibanicát 10 percig hagyjuk pihenni a nyitott ajtajú sütőben, mielőtt tálaljuk.

Tálalás

A Vegetás gibanicát meleg vagy hideg előételként, illetőleg főételként natúr vagy fűszeres joghurttal adjuk asztalra.

Tanács

Ha nincs friss spenótunk, akkor mangoldot vagy más leveles zöldséget is használhatunk.

Kis titok

A gibanicát sütés után azért hagyjuk a sütőben, hogy megtarthassa a formáját, és fokozatosan tudjon kihűlni.

Értesítés

Lefagyasztható:
Lefagyasztás: a gibanicát készítsük el az 5. lépésig, de ne kenjük meg vajjal. A gibanicát kockákra vágjuk, tálcára helyezzük és 2 órára mélyhűtőbe tesszük. Ezután a kockákat mélyhűtő zacskókba adagoljuk, lezárjuk, és visszarakjuk a fagyasztóba.
Kiolvasztás: a még fagyos gibanicát olajozott sütőlemezre rakjuk, és szobahőmérsékleten 30 percig állni hagyjuk. Ezután olvasztott vajjal megkenjük, és 180 ºC-on kb. 50 percig sütjük.
Fagyasztóban legfeljebb 1 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1841 / 7.695 - -
Zsír g 125,57 - -
Szénhidrát g 143,28 - -
élelmi rost g 13,09 - -
Fehérje g 36,21 - -
g 6,01 0 0
A vitamin μg 7.920,07 198 158
D vitamin μg 42,02 21 21
E vitamin mg 52,74 240 240
Niacin mg 17,18 123 86
Kálium mg 725,56 20 20
Kalcium mg 228,55 23 23
Foszfor mg 434,68 54 54

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)