Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Gombás, húsos ragu

  • 15.09.2005.
  • Közepes
  • 6
  • 60 min

A vargányagombát szárított formában is felhasználhatjuk. A felhasználás előtt érdemes húsz percig beáztatni, majd leszűrni. A ragu elkészítésére 1 órát szánjunk, és fogyasszuk el azonnal, mert a gombából készült ételeket nem szabad eltenni másnapra!

Összetevők

  • 6 dkg húsos szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 50 dkg sertéscomb
  • 5 dkg szárított vargánya
  • 20 dkg laskagomba
  • 50 dkg burgonya
  • 1 ek. Vegeta
  • őrölt bors
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek. felaprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A szalonnát és a megtisztított hagymát kockákra vágjuk, majd serpenyőben az olajon kevergetve együtt megpirítjuk.
  2. 2.
    A megmosott, kis kockákra vágott húst rádobjuk, és fehéredésig pirítjuk. Kb. 2 deci vízzel felöntve addig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  3. 3.
    Ez alatt a szárított vargányát 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A laskagombát megtisztítjuk, megmossuk, és aprítjuk. A burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk.
  4. 4.
    A húshoz a burgonyát, a leszűrt felaprított vargányát, a laskagombát, a Vegetát, a borsot hozzáadjuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg az összes hozzávaló megpuhul.
  5. 5.
    A vége felé a fehérbort és a tejszínt is beleöntjük, és egyet forralunk rajta.

Tálalás

Megszórjuk petrezselyemmel és tálaljuk.

Tanács

A gombás ételeket nem tanácsos újramelegíteni.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 316 / 1.321 - -
Zsír g 30,19 - -
Szénhidrát g 85,12 - -
élelmi rost g 5,36 - -
Fehérje g 22,19 - -
g 2,54 0 0
A vitamin μg 1.749,78 44 35
D vitamin μg 63,00 32 32
C vitamin mg 33,84 45 38
Niacin mg 13,67 98 68
Kálium mg 710,85 19 19
Kalcium mg 298,42 30 30
Foszfor mg 362,04 45 45

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)