Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Gombás metélt

  • 13.09.2005.
  • Közepes
  • 4
  • 35 min

A gombaszezon mindig új ételek készítésére ihleti a gombaszedőket, természetesen attól függően, hogy a természet épp mivel ajándékozza meg őket. Az ozalyi vidék (Horvátország) kifejezetten sokfajta gombában bővelkedik, így nem meglepő, hogy a Vegeta-konyha e receptje is erről a vidékről származik.

Összetevők

  • 30 dkg széles metélt tészta
  • 1 fej hagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg friss gomba (vargánya, rókagomba, csiperkegomba)
  • őrölt bors
  • 1 dl fehérbor
  • 3 dkg vaj
  • 15 dkg friss túró
  • 2 dl tejszín
  • 1 tojássárgája
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és felszeleteljük, a lehéjazott hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk.
  2. 2.
    Serpenyőben felforrósított olajon a hagymát és a gombát kevergetve kis ideig pirítjuk, majd az oregánót és a Vegetát is beleszórjuk. Felöntjük a borral, és addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul.
  3. 3.
    A metélt tésztát lobogva forró, sós vízben megfőzzük, vigyázva, nehogy szétfőjön.
  4. 4.
    Egy széles serpenyőben a vajat felforrósítjuk, a főtt tésztát, a villával áttört túrót, a tejszínnel összekevert tojássárgáját és a gombát összeforgatjuk. Az egészet jól átforrósítjuk és megszórjuk durvára vágott petrezselyemlevelekkel.

Tálalás

A gombás metéltet idénysalátával tálaljuk.

Tanács

Az étel még ízletesebb lesz, ha többfajta gombából készül.

Kis titok

A tejföl és a tojássárgája-kombináció összeköti az étel összes alapanyagát.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 470 / 1.965 - -
Zsír g 32,87 - -
Szénhidrát g 30,80 - -
élelmi rost g 5,25 - -
Fehérje g 13,24 - -
g 0,61 0 0
A vitamin μg 847,00 21 17
D vitamin μg 104,47 52 52
E vitamin mg 8,90 40 40
Niacin mg 7,76 55 39
Kálium mg 577,37 16 16
Kalcium mg 101,54 10 10
Foszfor mg 293,75 37 37

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)