Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Gombás palacsinta

  • 03.09.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

Habár a palacsinta szó magyar eredetű, palacsintához hasonló tésztalepényt már az ókori rómaiak is szívesen fogyasztottak. Így feltételezzük, hogy a mai Horvátország területén már akkortájt is ismerték ezt a máig kedvenc finomságot, ahogy sok más, az ókorban is lakott területen Európában.

Összetevők

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A töltelékhez:
  • 4 ek. olaj
  • 2 dkg vaj
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 20 dkg gomba (csiperke, vargánya vagy más nem túl semleges ízű gomba)
  • 1 tk. liszt
  • 1 tk. Vegeta
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl tejföl

Elkészítés

  1. 1.
    Mély tálban a tojást felverjük, gyengén megsózzuk, majd folyamatosan keverve, a lisztet és a tejet felváltva beleadagoljuk, és csomómentesen simára keverjük.
  2. 2.
    A palacsintasütő serpenyőt megforrósítjuk, egy kiskanál olajat az alján eloszlatunk, és ismét felmelegítjük. Merőkanállal a tésztát a serpenyőbe öntjük, majd körkörös mozgatással szétfolyatjuk.
  3. 3.
    Mindkét oldalát megsütjük. Addig ismételjük, amíg a tésztából tart.
  4. 4.
    A töltelékhez a lehéjazott, finomra vágott hagymát az olaj és a vaj keverékén aranysárgára pirítjuk, a megtisztított, megmosott és felszeletelt gombát rádobjuk, a liszttel meghintjük, a Vegetát, a borsot, a szerecsendiót és a zúzott fokhagymát belekeverjük, gyengén megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a leve teljesen elfő.
  5. 5.
    A végén a felaprított petrezselymet és a tejfölt is belekeverjük. Ha kissé kihűlt, a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat.

Tálalás

Egy tányérra vékony réteg tejfölt simítunk, és ráültetjük a feltekert palacsintákat.

Tanács

Ezt az egyszerű és gazdaságos ételt egy kis kreativitással más hozzávalók felhasználásával is elkészíthetjük (pl.: maradék hideg sült hússal, sonkával stb.)

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 634 / 2.650 - -
Zsír g 43,97 - -
Szénhidrát g 47,66 - -
élelmi rost g 1,17 - -
Fehérje g 14,25 - -
g 2,90 0 0
A vitamin μg 928,93 23 19
D vitamin μg 108,31 54 54
E vitamin mg 20,05 91 91
C vitamin mg 5,04 7 6
Kálium mg 466,54 13 13
Kalcium mg 183,51 18 18
Foszfor mg 227,35 28 28

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)