Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Gombás rántotta

  • 14.06.2006.
  • Könnyű
  • 1
  • 30 min

Rántottát mindenfelé készítenek, de az isztriai félszigeten kimondottan népi ételnek számít. A választék és az elkészítés módja azon múlik, hogy mennyire vagyunk kreatívak, milyen az ízlésünk és hogy mit tartalmaz a hűtőszekrényünk (sonkát, szalonnát, spárgát, paradicsomot, újhagymát vagy sajtot).

Összetevők

  • 15 dkg gomba
  • 5 ek. olaj (olívaolaj és napraforgóolaj keveréke)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 2 tojás
  • 2 ek. tej
  • néhány csepp friss citromlé
  • 1 tk. Vegeta
  • 1 tk. finomra aprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított, felszeletelt gombát a megforrósított olajra dobjuk, kissé megsózzuk, és időnként megkeverve puhára pároljuk. (A párolási idő függ a gombafajtától).
  2. 2.
    Ha a gomba puha, és a levét teljesen elfőtte, a zúzott fokhagymát belekeverjük, és az őrölt borssal meghintjük.
  3. 3.
    A tojásokat a tejjel, a citromlével meg a Vegetával felverjük, a felaprított petrezselymet belekeverjük, majd a gombára öntjük.
  4. 4.
    Lassú tűzön, kevergetve addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul.

Tálalás

A meleg rántottát salátával, tányérra csúsztatva tálaljuk.

Tanács

A gombás rántotta még ízletesebb, ha többféle gombával készül, de ha csak egyfajta gombánk van, a rántottánk akkor is nagyon finom lesz.

Kis titok

Ha felvert tojásba citromlevet cseppentünk, a rántottánknak különlegesen friss íze lesz.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 851 / 3.557 - -
Zsír g 79,00 - -
Szénhidrát g 20,00 - -
élelmi rost g 3,00 - -
Fehérje g 18,00 - -
g 5,22 0 0
A vitamin μg 774,00 19 15
D vitamin μg 178,00 89 89
E vitamin mg 33,00 150 150
C vitamin mg 26,00 35 29
Kálium mg 884,00 24 24
Kalcium mg 146,00 15 15
Foszfor mg 401,00 50 50

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)