Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Gulyás sütőben

  • 05.12.2003.
  • Közepes
  • 4
  • 120 min

A csikósoknak és a pásztoroknak – akik egykor a pusztán legeltették a nyájat – köszönthetjük a gulyáshús megteremtését. A sokféle gulyásvariációból, íme, egy különleges recept.

Összetevők

  • 60 dkg marhahús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 40 dkg zöldpaprika
  • 60 dkg burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 dl fehérbor
  • A páchoz:
  • 5 ek. olaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 tk. köménymag
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1-2 csípős paprika
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott húst kockákra vágjuk, majd elkészítjük a páclét.
  2. 2.
    A köménymagot fűszermozsárban kissé összetörjük, és egy kistányérban vagy csészében egy evőkanál vízzel megnedvesítve 1-2 percig állni hagyjuk. A páclé valamennyi hozzávalóját jól összekeverjük.
  3. 3.
    A hússal alaposan összeforgatjuk, és legalább 1 órán át, de még jobb, ha egy éjszakán át állni érleljük.
  4. 4.
    A megtisztított hagymát, a kicsumázott paprikát és a meghámozott burgonyát felkarikázzuk. A szalonnát vékonyra felszeleteljük.
  5. 5.
    Tűzálló tálat vagy mélyebb tepsit a szalonnaszeletekkel beterítünk, a burgonya és a paprika egyharmadát rászórjuk. Kissé megsózzuk, majd egy réteg pácolt hús és hagymakarika következik. A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart. Ügyeljünk, hogy a tetejére burgonya kerüljön.
  6. 6.
    Egy kevés olajat rácsorgatunk, az edényt alufóliával szorosan lefedjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 1, 5 órán át sütjük.
  7. 7.
    Egy óra elteltével a fóliát óvatosan levesszük, nehogy a forró gőz megégesse a kezünket, és a tepsi tartalmáét óvatosan összeforgatjuk, megkeverjük. A bort és egy kevés vizet aláöntünk, majd a fóliát visszatesszük rá, és még fél órán át sütjük.

Tálalás

A sütőben sütött gulyást idénysalátával tálaljuk fel.

Tanács

A marhahúst borjúhússal is helyettesíthetjük.

Kis titok

Az étel különleges zamatát a páclé fűszerei és a lefedett edényben való sütés határozza meg. Cserépedényben is süthetjük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 838 / 3.503 - -
Zsír g 54,00 - -
Szénhidrát g 41,00 - -
élelmi rost g 5,00 - -
Fehérje g 41,00 - -
g 1,83 0 0
A vitamin μg 1.264,00 32 25
D vitamin μg 21,00 11 11
C vitamin mg 135,00 180 150
Niacin mg 16,00 114 80
Kálium mg 1.461,00 39 39
Foszfor mg 476,00 60 60
Magnézium mg 90,00 30 23

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)