Gulyásleves

  • 26.08.2010.
  • 4

A gulyásleves egyike azon ételeknek, melyről kis hazánk nemzetközi szinten is híres. Főzzünk hát sokszor gulyásokat, gulyáslevest, hogy megőrizzük hagyományainkat és továbbadjuk azt utódaink számára is.

Összetevők

  • 40 dkg marhalábszár
  • 50 dkg tisztított burgonya
  • 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • 3 ek. olaj
  • 1 csapott ek. piros fűszerpaprika
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi tört köménymag

Elkészítés

  1. 1.
    E húst megmosom, leszárítom, és 2-3 cm-es kockákra vágom. A megtisztított burgonyát ugyancsak kockákra, a zöldséget vékony karikákra vágom.
  2. 2.
    A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát felkarikázom, a paradicsomot felkarikázom.
  3. 3.
    A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, ezután lehúzom a tűzről, és belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet.
  4. 4.
    A tűzre visszateszem, rárakom a húskockákat, és állandó keverés közben fehéredésig pirítom. 1, 5 l vízzel felengedem, félpuhára főzöm, ezután beleteszem a zöldségeket és a burgonyát.
  5. 5.
    Megsózom, megfűszerezem, és ugyancsak fedő alatt puhára főzöm valamennyi belevalót. Az utolsó pillanatban teszem bele a zöldpaprikát és a paradicsomot, mert ezekkel csak 1 -2 percig forralom az ételt.
  6. 6.
    A csípőspaprika-krémet az étel elkészülte pillanatában keverem hozzá, azoknak, akik szeretik.