Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Gyümölcstortácskák

  • 14.06.2006.
  • Nehéz
  • 90 min

A kis gyümölcstorták mutatósak, életvidám színekben pompáznak, könnyűek, nyáron pedig helyettesíthetik a minyonokat. A gyümölcsöt az ízlésünknek és idénynek megfelelően válasszuk ki, de a lényeg, hogy mindig frisset és szépet.

Összetevők

  • A tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • A pudingkrémhez:
  • 5 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 tojás
  • A díszítéshez:
  • 10-15 dkg eper
  • 5 dkg ribizli
  • 5 dkg fekete ribizli
  • 1 kivi
  • 2 csomag zselatin

Elkészítés

  1. 1.
    A vajat a liszttel jól elmorzsoljuk. a cukrot, a tojássárgáját, egy kevés sót és reszelt citromhéjat hozzáadjuk, majd tésztává gyúrjuk. Körülbelül egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön.
  2. 2.
    A pudinghoz a cukrot és a vaníliás pudingport összekeverjük, egy kevés hideg tejet és 2 egész tojást beledolgozunk. A maradék tejet felforraljuk, és a keveréket kevergetve belecsorgatjuk. Tovább kevergetve addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk.
  3. 3.
    A krémet a tűzről lehúzzuk, szalvétával letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
  4. 4.
    A tésztát kinyújtjuk, a kis sütőformákat kibéleljük vele úgy, hogy a falát is befedje. Előmelegített sütőben 10 percig 180 ºC-on, majd 5 percig 200 ºC-on sütjük. A tortácskákat a formákból kiborítjuk, hűlni hagyjuk, majd a pudingkrémmel megkenjük, és a megmosott, jól lecsöpögtetett gyümölcsöket vegyesen ráhalmozzuk.
  5. 5.
    A zselatint a csomagoláson lévő útmutató szerint elkészítjük, és ha langyosra hűlt, bevonjuk vele a tortácskákat. Hagyjuk kihűlni, amíg a zselatin teljesen megszilárdul.

Tálalás

A gyümölcstortákat tejszínhabbal kínáljuk.

Tanács

Kis gyümölcstorták helyett egy nagyot is készíthetünk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 237 / 991 - -
Zsír g 12,81 - -
Szénhidrát g 26,53 - -
élelmi rost g 1,52 - -
Fehérje g 4,40 - -
g 0,57 0 0
A vitamin μg 502,81 13 10
D vitamin μg 26,09 13 13
C vitamin mg 9,22 12 10
Niacin mg 2,11 15 11
Kálium mg 106,80 3 3
Kalcium mg 56,21 6 6
Foszfor mg 78,45 10 10

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)