Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Halfilé kapros uborkaraguval

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 30 min

Az egyre jobban meghonosodó diétás szokások a könnyű ételeket részesítik előnyben. Például igen gyakori a párolt húsok és zöldségek párosítása. Így szeretnénk az uborkát is figyelmükbe ajánlani, mint az egészség és testi szépség forrását.

Összetevők

  • 2 nagyobb kígyóuborka
  • 1 ek. Vegeta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. apróra vágott kapor
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl tejföl (v. joghurt)
  • 60 dkg mélyhűtött tengeri halfilé
  • 2-3 ek. citromlé
  • 2 ek. liszt
  • 3 ek. olaj

Elkészítés

  1. 1.
    Az uborkát megmossuk, és meghámozzuk úgy, hogy minden második héjcsíkot rajta hagyunk (lásd a képen), majd hosszában félbevágjuk és 1 centi vastag szeletekre vágjuk.
  2. 2.
    Lábasba szórjuk, annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi, a Vegetával ízesítjük, és kb. 5 percig főzzük.
  3. 3.
    A zúzott fokhagymát, az apróra vágott kaprot, a frissen őrölt borsot és a tejfölt vagy a joghurtot belekeverjük, szükség szerint megsózzuk, és csak egyet forralunk rajta.
  4. 4.
    A felengedett halfilét megsózzuk, és a citromlével meglocsoljuk. Kb. 10 percig állni hagyjuk. A lisztben meghempergetjük, és forró olajon, serpenyőben olajon megsütjük mindkét oldalán megsütjük.

Tálalás

Az uborkaragut tányérokba merjük, a halfilét ráfektetjük, és citromkarikákkal díszítve azon forrón tálaljuk.

Tanács

A halfilét azért locsoljuk meg a citromlével, mert a halszagot közömbösíti, és a húsa belül szép fehér marad tőle.

Kis titok

Az elkészítésnél nagyon fontos, hogy az uborkát kevés vízben pároljuk, hogy ne kelljen leönteni róla, és vele az értékes tápanyagokat.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 391 / 1.634 - -
Zsír g 20,35 - -
Szénhidrát g 15,14 - -
élelmi rost g 3,75 - -
Fehérje g 37,19 - -
g 4,99 0 0
A vitamin μg 498,92 12 10
D vitamin μg 61,45 31 31
C vitamin mg 20,13 27 22
Niacin mg 11,81 84 59
Kálium mg 977,24 26 26
Foszfor mg 458,40 57 57
Magnézium mg 113,90 38 28

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)