Havannai marharagu

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 50 min

Carlos Diaz Olivera, kubai születésű mesterszakács utolérhetetlen az ötletes és egzotikus ételek készítésében. A kubai konyha egyszerű ételével elbűvölte a Vegeta-konyha csapatát kubai körutazásuk során.

Összetevők

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb piros húsú kaliforniai paprika
  • 7 dkg zöld olívabogyó (mag nélküli)
  • 1 tk. kapribogyó (sós lében, konzerv)
  • 1 tk. mazsola
  • 1 ek. paradicsompüré
  • őrölt bors
  • 5 ek. napraforgóolaj
  • 3-4 ek. almaecet
  • 2 tk. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A darált húshoz a lehéjazott, felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a kicsumázott, kockákra vágott paprikát és a felszeletelt olívabogyót, a leöblített kapribogyót, a mazsolát meg a paradicsompürét hozzáadjuk.
  2. 2.
    Kissé megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük. Négy evőkanálnyi olajat és az ecetet is belecsorgatjuk, a Vegetával meghintjük, és könnyedén összeforgatjuk, majd 20-25 percig állni hagyjuk.
  3. 3.
    A keveréket nagy, mélyebb serpenyőben egy evőkanálnyi forró olajon, kevergetve mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Ez nem több, mint 10-15 perc. Közben az elpárolgott levét egy kevés forró vízzel pótolhatjuk.

Tálalás

A ragut vajon párolt zöldborsóval, tükörtojással és párolt rizzsel körítve tálaljuk.

Tanács

Az eredeti kubai recept szerint a köret vajon párolt zöldhéjú főzőbanán szeletekből, és avokádós, paradicsomos, uborkás zöldsalátából áll. Érdemes ezzel is megpróbálkozni. Főzőbanán hipermarketekben gyakran kapható.

Kis titok

A párolásnál ügyeljünk arra, hogy a hús ne száradjon ki, az elpárolgott levet egy kevés vízzel gyakran pótoljuk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 381 / 1.593 - -
Zsír g 26,85 - -
Szénhidrát g 8,81 - -
élelmi rost g 1,17 - -
Fehérje g 25,41 - -
g 2,53 0 0
A vitamin μg 159,14 4 3
D vitamin μg 15,00 8 8
C vitamin mg 17,29 23 19
Niacin mg 13,88 99 69
Kálium mg 528,33 14 14
Kalcium mg 40,83 4 4
Foszfor mg 273,73 34 34

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)