(Hortobágyi) húsos palacsinta

  • 01.11.2003.
  • Közepes
  • 4
  • 60 min

Kevesen tudják, hogy a palacsinták Magyarországról származnak. Egyes vidékek – mint például a Hortobágy – külön specialitással büszkélkedhetnek, mely nagyon népszerű fogás előételként és főételként is.

Összetevők

  • 8 db palacsinta (sós)
  • 1 fej hagyma
  • 4 ek. oleja
  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Vegeta
  • 15 dkg liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín

Elkészítés

  1. 1.
    A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és serpenyőben forró olajon, kevergetve aranysárgára pirítjuk.
  2. 2.
    A darált húst rádobjuk, a pirospaprikával meghintjük, és kb. fél deci víz hozzáadásával, kevergetve néhány percig pároljuk.
  3. 3.
    A félig puha húshoz az apró kockákra vágott paprikát, a meghámozott, szintén felkockázott paradicsomot, a megtisztított, finomra vágott fokhagymát, egy csipet sót és a Vegetát hozzákeverjük.
  4. 4.
    Ha a hús puha, a két evőkanálnyi tejföllel simára kevert lisztet belecsorgatjuk. Már csak addig főzzük, amíg épp forrni kezd, a lángot elzárjuk alatta. Kissé hűlni hagyjuk.
  5. 5.
    Ha már csak langyos, a húsmasszával a meleg palacsintákat megtöltjük, és párnaformára vagy más, tetszés szerinti alakba hajtogatjuk. A tölteléket úgy rakjuk a palacsintákra, hogy szűrőkanállal a szaftját jól lecsepegtetjük, így a tészta nem ázik el!
  6. 6.
    A serpenyőben a maradék szaftot felforrósítjuk, a tejszínnel és a maradék tejföllel simára keverjük, és kb. egyharmadát egy tűzálló tálba öntjük. A palacsintákat beletesszük, a maradék mártást ráöntjük, majd kb. 10 perce előmelegített, forró sütőbe toljuk, hogy kissé megpiruljon.

Tálalás

A húsos palacsintát azon forrón tálaljuk, ízlés szerint felkarikázott zöldpaprikával vagy megmosott, leszárogatott petrezselyemlevéllel díszítve.

Tanács

A megtöltött palacsintákat hagyományos módon be is panírozhatjuk, kisüthetjük bő, forró olajban, és tejföllel tálalhatjuk. Elkészíthetjük mellé a mártást a fentiek szerint, csak ekkor a rántott palacsinták mellé külön kis tálkában, forrón kínáljuk.

Kis titok

Ha a húsos töltelékhez egy evőkanál tejföllel simára kevert lisztet adunk, akkor érjük el, hogy a töltelék krémes állagú, zamatos és tartalmas, igazán laktató legyen.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 825 / 3.449 - -
Zsír g 65,50 - -
Szénhidrát g 33,35 - -
élelmi rost g 2,42 - -
Fehérje g 26,53 - -
g 2,52 0 0
A vitamin μg 1.414,57 35 28
D vitamin μg 50,17 25 25
E vitamin mg 12,86 58 58
C vitamin mg 31,37 42 35
Kálium mg 646,17 17 17
Kalcium mg 260,18 26 26
Foszfor mg 380,60 48 48

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)