Húsos-gombás rakott kel

  • 26.08.2010.
  • 4

Készítsünk rakott kelt, tegyünk bele húst és gombát is, hogy még ízletesebb legyen és tálaljuk ízlésesen nagy kockákra szeletelve.

Összetevők

  • 1 kis fej kelkáposzta (50-60 dkg)
  • 25 dkg sovány, darált sertéshús
  • 25 dkg gomba
  • 10 dkg rizs
  • 2 dl tejföl
  • 4 ek. olaj
  • 2 ek. Vegeta
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 tk. piros fűszerpaprika
  • késhegynyi köménymag
  • törött bors
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 1 ek. olaj
  • 2 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. 1.
    A rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és 1 evőkanál olajon üvegesre pirítom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és befedem.
  2. 2.
    Kis lángon puhára párolom. Közben a kelkáposztát leveleire bontom, és forrásban lévő sós vízbe teszem. 5 percig főzöm, majd lecsöpögtetem. A gombát tisztítás után felszeletelem.
  3. 3.
    2 evőkanál olajon megpirítom a finomra metélt hagymát, majd a tűzről lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát meg a köménymagot. A tűzre visszateszem, rárakom a darált húst, és kevergetés közben fehéredésig pirítom. Félreteszem.
  4. 4.
    A megmaradt olajon megpirítom a gombát, Vegetával meghintem, megborsozom, és befedve, saját levében puhára párolom. Közben a tejfölt a tojással habosra keverem. A hagymás darált húst és a gombát összekeverem.
  5. 5.
    A masszát kikent tepsibe rétegenként lerakom a darabokra vágott kellevelekkel, végül a tetejére öntöm a tojásos tejfölt. Előmelegített, forró sütőben fedetlenül sütöm közepes lángon, legalább 30 percig. Kockákra vágva tálalom.