Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Húsos pite

  • 18.02.2005.
  • Nehéz
  • 6
  • 120 min

Az omlós tészta tölteléke apóra vágott borjúhúsból, kukoricából és gombából áll, a fűszerei pedig a csípős paprika és természetesen Vegeta. Elég „konkrét” étel ahhoz, hogy főételként zöld salátával tálaljuk fel.

Összetevők

  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • ½ tasak sütőpor
  • 12 dkg vaj
  • 1 tk.
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg borjúhús
  • 2 fej hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 csípős paprika
  • 1 tk. morzsolt rozmaring
  • 15 dkg csemegekukorica
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 ek. liszt
  • A megkenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 2 el. tej

Elkészítés

  1. 1.
    A lisztet a sütőporral összekeverjük, a szeletekre vágott vajat belemorzsoljuk, sót és 4-5 evőkanálnyi vizet adunk hozzá, és puha tésztává kidolgozzuk. Hűvös helyen kb. 1 órán át pihentetjük. A megmosott húst kis kockákra vágjuk.
  2. 2.
    A megtisztított, finomra aprított hagymát serpenyőben a vajon megpirítjuk, a húst, a Vegetát, a csípős paprikát meg a rozmaringot hozzáadjuk, és egy kevés vízzel felöntve kb. 40 percig pároljuk.
  3. 3.
    A főzés vége felé a leszűrt csemegekukoricát, a megtisztított, negyedekre vágott csiperkegombát is belekeverjük és még 10 percig pároljuk.
  4. 4.
    A lisztet fél deci hideg vízzel csomómentesre dolgozzuk, folyamatos keverés mellett a raguba csorgatjuk, el, és 2-3 percig főzzük. A tölteléket a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
  5. 5.
    A tészta kétharmadát belisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egy kivajazott, kerek pitesütő edényt kibélelünk vele úgy, hogy az oldalfalat is befedje, sőt kissé túllógjon rajta (¢ 24 cm).
  6. 6.
    A tölteléket egyenletesen a tésztára simítjuk, a maradék tésztát pedig kinyújtjuk, és a tölteléket befedjük vele. A túllógó tésztát a tetejére visszahajtjuk, és finoman összenyomkodjuk.
  7. 7.
    A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a pitét megkenjük vele. A tetejét villával megszurkáljuk, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Tálalás

A pitét zöldsalátával, savanyúsággal vagy valamilyen mártással is tálalhatjuk.

Tanács

A húst minél apróbb kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk, de le is darálhatjuk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 518 / 2.165 - -
Zsír g 27,61 - -
Szénhidrát g 41,37 - -
élelmi rost g 1,39 - -
Fehérje g 27,32 - -
g 5,01 0 0
A vitamin μg 964,22 24 19
D vitamin μg 59,32 30 30
C vitamin mg 8,12 11 9
Niacin mg 13,53 97 68
Kálium mg 560,24 15 15
Kalcium mg 41,58 4 4
Foszfor mg 294,58 37 37

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)