Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Húsos-rizses pite

  • 19.08.2004.
  • Közepes
  • 6
  • 135 min

A hagyományos keleti konyha kedvelői élvezni fogják ezt az ételkülönlegességet, amelynek fő összetevői a marhahús és a rizs. Habár ehhez az ételhez több idő és türelem szükséges, a kitűnő ízű étel kárpótol majd mindenért. Köretként könnyű salátát kínáljunk mellé.

Összetevők

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk.
  • 1,2 dl víz
  • A töltelékhez:
  • 1,2 kg marhahús
  • 1 szál zellerlevél
  • 15 dkg rizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • 1 ek. Vegeta
  • 4 dl joghurt
  • A megkenéshez:
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. 1.
    A húst (egészben) a zellerszárral forrásban lévő sós vízben megfőzzük. A rizst külön főzzük, szintén sós vízben.
  2. 2.
    Ez alatt a tészta hozzávalóit összekeverjük, a és apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy sima, puha tésztát kapjunk.
  3. 3.
    A főtt húst apróra vágjuk. A megtisztított hagymát felszeleteljük, és a vajon üvegesre pároljuk. Ezután a húst, a rizst, a petrezselymet meg a Vegetát hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A tűzről lehúzzuk, és a joghurtot beleforgatjuk.
  4. 4.
    A tésztát két részre osztjuk (az egyik legyen nagyobb, mint a másik). A nagyobb darabot belisztezett deszkán kinyújtjuk, és kizsírozott tepsibe (36×22 cm) terítjük úgy, hogy a tepsi falát is befedje. A tölteléket egyenletesen rásimítjuk, majd kisebb tésztát akkorára nyújtjuk ki, hogy a tölteléket teljesen befedje. A tésztalapok szélét a tepsi pereménél jól összenyomkodjuk, és a tetejét a felvert tojással megkenjük.
  5. 5.
    A tésztát néhány helyen megszurkáljuk, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük.

Tálalás

A húsos pitét forrón vagy hidegen, joghurttal vagy aludttejjel tálaljuk fel.

Tanács

Ha szeretnénk gazdagabbá tenni az ízét, a töltelékbe rakjunk egy teáskanálnyi felaprított friss mentalevelet vagy bazsalikomot.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1362 / 5.693 - -
Zsír g 87,64 - -
Szénhidrát g 91,66 - -
élelmi rost g 2,69 - -
Fehérje g 49,39 - -
g 3,22 0 0
A vitamin μg 1.861,89 47 37
D vitamin μg 57,76 29 29
C vitamin mg 2,45 3 3
Niacin mg 20,45 146 102
Kálium mg 892,17 24 24
Kalcium mg 234,50 23 23
Foszfor mg 638,73 80 80

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)