Hústekercs á la peka

  • 05.12.2003.
  • Közepes
  • 8
  • 110 min

A Rijekától északra fekvő található Viškovo “Feniks” nevű vendéglőjében Živko Miošić szakács régi típusú tűzhelyen, öntöttvasból készült sütőharang – horvát nevén peka – alatt készít különféle húsokból finomabbnál finomabb fogásokat.

Az összes kép megtekintése

Összetevők

  • 2 kg borjúhús
  • 4 ek. olaj
  • 6 dkg füstölt húsos szalonna (bacon)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 ek. citromlé
  • őrölt bors
  • 2 kg burgonya

Elkészítés

  1. 1.
    A szalonnát, a petrezselymet és a megtisztított fokhagymát felaprítjuk, a Vegetával és ízlés szerint egy kevés citromlével jól összekeverjük.
  2. 2.
    A húst többször lapjában felvágva és könyvszerűen kihajtogatva nagy szeletre formázzuk, kiveregetjük, kissé megsózzuk és megborsozzuk. Megkenjük az előkészített keverékkel és felgöngyöljük. Cérnával összekötjük és kívülről is megsózzuk.
  3. 3.
    A tepsit (mely most a pekát helyettesíti) olajjal jól kikenjük, a meghámozott, vastagabb karikákra vágott burgonyát beleszórjuk, szétterítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük.
  4. 4.
    A burgonyára hústekercset ráültetjük, majd lefedjük vagy alufóliával letakarjuk.
  5. 5.
    200 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a hústekercs félig megsült, megfordítjuk, szükség szerint egy kevés vízzel meglocsoljuk, és ismét lefedve készre sütjük. Összesen 1, 5 óra a sütési ideje.

Tálalás

A sült hústekercsről levesszük a cérnát, felszeleteljük, burgonyával és tetszés szerinti salátával feltálaljuk.

Tanács

A borjúhúst helyettesíthetjük bárány- vagy sertéshússal.

Kis titok

Fontos, hogy az alufóliával szorosan fedjük be a tepsit, hogy sütés közben a hús ne száradjon ki.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 338 / 1.413 - -
Zsír g 10,00 - -
Szénhidrát g 54,00 - -
élelmi rost g 3,00 - -
Fehérje g 7,00 - -
g 1,07 0 0
A vitamin μg 24,00 1 0
D vitamin μg 0,00 0 0
C vitamin mg 35,00 47 39
Niacin mg 5,00 36 25
Kálium mg 1.022,00 28 28
Kalcium mg 16,00 2 2
Foszfor mg 152,00 19 19

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)