Ínyenc pulykatekercs

  • 18.05.2009.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 60 min

Töltsük a pulykát másként, mint általában szoktuk: gombával, sajttal, szalonnával, Vegetával ízesítve, zöldfűszerekkel és olívaolajjal bolondítva. A végeredmény magáért beszél: a kész szeletek nemcsak a szemnek tetszetősek, hanem mesésen finomak is.

Összetevők 4 – 6 

  • 6 főre
  • 60 dkg pulykamellfilé egészben
  • 2 teáskanál Vegeta
  • őrölt fekete bors
  • 40 dkg zsenge cukkini
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg darált pulykahús (legjobb a felsőcombfilé)
  • 3 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 3 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 teáskanál Vegeta
  • 10 szem (kb. 5 dkg) paprikával töltött olajbogyó
  • a tetejére:
  • 1 evőkanál durvára aprított kapribogyó
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál finomra vágott bazsalikom

Elkészítés

  1. 1.
    Az a cél, hogy a pulykamellből 2 nagy, téglalap alakú szelet legyen, amit megtöltünk, föltekerünk , majd megsütve a rostjaira merőlegesen fölszeleteljük. Ennek szellemében megnézzük a vásárolt húst, hogy hogyan álljunk neki, félbevágjuk, majd az így kapott szeleteket lapjában bevágjuk, kihajtjuk és kb. ujjnyi vastagra, téglalap alakúra kiklopfoljuk. A Vegetával és a borssal mindkét oldalukat enyhén megszórjuk.
  2. 2.
    A cukkiniket megmossuk, majd miután a végeiket lecsaptuk, lapjában vékonyan, kb. 2 milliméter vastagon fölszeleteljük. Erre a célra akár a krumplihámozó is tökéletesen megfelel. Egy nagy serpenyőben a fele olívaolajat megforrósítjuk és a cukkiniszalagokat 2-3 perc alatt elősütjük rajta.
  3. 3.
    A töltelékhez a darált húst a reszelt sajttal, az apróra vágott gombával és szalonnával, a tojással, a finomra aprított petrezselyemmel és a Vegetával összedolgozzuk.
  4. 4.
    A cukkiniszalagokat két alufólialapra szép sorban egymás mellé rakjuk. A hússzeleteket ráfektetjük. A húsos masszát elfelezzük, egy vastagabb csíkban a szeletek közepére halmozzuk. Tetejükön egy sorban végigrakjuk a lecsöpögtetett olajbogyót és egy kicsit bele is nyomkodjuk a töltelékbe. A fólia segítségével föltekerjük, akkor jó, ha a cukkinis hús éppen összeér a töltelék fölött.
  5. 5.
    Egy tepsit a maradék olajjal kikenünk, a két hústekercset rárakjuk, a maradék olajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, kb. 200 °C-on, 35-40 percig sütjük. A tetejére való olívaolajban elkeverjük a kapribogyót, petrezselymet és bazsalikomot.

Tálalás

A pulykatekercseket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tányérra rakjuk. Köretként párolt zöldséget halmozunk mellé, amibe belekerülhet az esetlegesen megmaradt cukkini is. Az egészet meglocsoljuk a fűszeres olívaolajjal.

Tanács

Ha marad a pecsenyéből, nem baj, mert hidegen is kitűnő.

Kis titok

A hús formálásakor leeső darabokat beledarálhatjuk a töltelékbe. A sült cukkiniszalagokból nemcsak a hús külsejére, hanem a belsejébe, a töltelék alá is tehetünk.<(p>

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 674 / 2.817 - -
Zsír g 58,56 - -
Szénhidrát g 4,26 - -
élelmi rost g 1,29 - -
Fehérje g 32,93 - -
g 0,85 0 0
A vitamin μg 469,93 12 9
D vitamin μg 35,40 18 18
Niacin mg 13,53 97 68
Kálium mg 650,71 18 18
Kalcium mg 84,74 8 8
Foszfor mg 338,94 42 42

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)